Sveriges vackraste sjöar

Mälaren, en av Sveriges vackraste sjöar

Här är en lista med några av Sveriges vackraste sjöar som du bör lägga in på din bucket list för resor!

Vänern

Belägen i Västsverige och är Sveriges största sjö. Med sina klippiga kuster och stora öar är det en populär destination för segling, fiske och utflykter. Sjön är också känd för sin vackra solnedgång.

Vänern i vacker rosa solnedgång.

Vättern

Vättern ligger i södra Sverige och är den näst största sjön i landet. Med sin kristallklara vatten och omgivande skogar är den ett populärt resmål för bad, fiske och paddling. Sjön har också en dramatisk kustlinje med många klippor och grottor.

Lugnt vatten på Vättern.

Siljan

I Dalarna hittar du Siljan som är en av Sveriges mest ikoniska sjöar. Med sina röda stugor och vackra landskap är sjön en populär destination för segling, fiske och vandring. Sjön är också känd för sin unika geologi och många kulturhistoriska platser.

Röda hus nära vackra sjön Siljan.

Mälaren

Belägen i Mellansverige och är en av de viktigaste sjöarna i Sverige. Med sina öar, vackra kuststäder och slott är sjön en populär destination för båtturer och utflykter. Sjön har också en rik historia med många kulturhistoriska platser.

Sommarkväll med måne som spelar sig i sjön Mälaren.

Stora Harsjön

Stora Harsjön är en av Sveriges mest avlägsna sjöar som du finner i Lappland. Med sin klara vatten och omgivande fjäll är det en populär destination för vandring, fiske och paddling. Sjön har också en unik flora och fauna, med många sällsynta arter.

Torneträsk

Belägen i norra Lappland och är en av Sveriges största sjöar. Med sina kristallklara vatten och omgivande fjäll är det en populär destination för fiske, paddling och vandring. Sjön är också känd för sin unika geologi och många sällsynta växtarter.

Klart vatten i Torneträsk sjön med berg i bakgrunden.

Hornavan

I norra Lappland ligger sjön Hornavan som är en av Sveriges djupaste sjöar. Med sina vackra fjäll och kristallklara vatten är det en populär destination för fiske, paddling och vandring. Sjön är också känd för sin unika geologi och många sällsynta växt- och djurarter.

Roxen

Belägen i Östergötland och är en av Sveriges mest populära sjöar. Med sina vackra kuststäder och många öar är det en populär destination för båtturer och utflykter. Sjön har också många kulturhistoriska platser, inklusive de gamla ruinerna av Stjärnorpsslott.

Solig dag på sjön Roxen.

Hjälmaren

I Mellansverige ligger sjön Hjälmaren som är Sveriges fjärde största sjö. Med sina vackra kuststäder och många öar är det en populär destination för båtturer och utflykter. Sjön har också en rik historia och många kulturhistoriska platser, inklusive Tivedens nationalpark och Hjälmare kanal. Förutom att njuta av sjöns vackra landskap, kan besökare även upptäcka en mängd olika aktiviteter, såsom fiske, cykling och vandring längs sjöns vackra kuststäder och grönskande skogar. Hjälmaren är också en viktig dricksvattentäkt och skyddas därför av strikta miljöskyddsregler för att bevara dess unika biologiska mångfald och naturvärden.

Sol och lite vågor på sjön Hjälmaren.

Åsunden

Åsunden är en av Sveriges mest natursköna sjöar som du hittar i Småland. Med sina kristallklara vatten och omgivande skogar är det en populär destination för bad, fiske och paddling. Sjön är också känd för sin rika fauna och många sällsynta fågelarter. Besökare kan också utforska många små öar längs sjön och ta en promenad på den vackra Strandpromenaden i Ulricehamn, som erbjuder spektakulär utsikt över sjön och dess omgivningar.

Molnig dag med lite solstrålar som spricker igenom på sjön Åsunden.

Det här var några av de mest fantastiska sjöarna i Sverige, vi hoppas att du hittat inspiration för kommande resor och att du får dig ett dopp eller två:)