Nationalparker i Sverige – Här är våra favoriter

Abisko nationalpark i Sverige

Här är en presentation med några av Sveriges mest sevärda nationalparker. Perfekt för dig som vill upptäcka svensk natur från norr till söder. Nationalparker går under speciella regler och du som besökare är ansvarig att läsa på och respektera de lokala regler som finns. Det kan bland annat gälle tältplatser, vandringsleder och inte minst grill och matlagning.

Abisko Nationalpark

Belägen i norra Lappland och är känd för sina storslagna fjällandskap och vandringsleder. Här finns också Sveriges mest kända vandringsled, Kungsleden. Abisko är också en ypperlig plats för dig som har norrsken på din bucketlist, ett besök till de nordliga nationalparkerna är då en rekommendation. Läs mer om Abisko nationalpark.

Sarek Nationalpark

Också belägen i norra Lappland, och är en av Europas största nationalparker. Här finns höga fjälltoppar, djupa dalar och vildmarken är en av de mest orörda i Europa.

Padjelanta Nationalpark

Gränsar till Sarek och är den fjällvärldens största nationalpark i Sverige. Här finns ett nät av vandringsleder, många sjöar och älvar samt ett rikt djurliv.

Muddus Nationalpark

Belägen i norra Sverige och kännetecknas av sin artrika skog och vackra våtmarker. Här finns också en av Sveriges största kanjonformationer, Muddusfallet.

Sonfjällets Nationalpark

Mitt i Härjedalen ligger denna majestätisk fjälltopp och nationalpark. Det är en av Sveriges äldsta nationalparker som invigdes redan 1909. Parken är även Sveriges björntätaste område, men lugn, Björnen vill inte träffa dig heller:) Nationalparken kan nås både vinter- och sommartid beroende på varifrån du kommer. Här hittar du fler resmål i Jämtland.

Skuleskogens Nationalpark

Ligger vid Höga Kusten i norra Sverige och är känd för sina höga berg, djupa dalar och vackra kustlandskap. Här finns också många vandringsleder och en högplatå, Skuleberget.

Fulufjällets Nationalpark

Belägen i västra Dalarna och är känd för sitt högsta vattenfall i Sverige, Njupeskär. Parken är också en av Sveriges största sammanhängande urskogar och är rik på biologisk mångfald.

Tivedens Nationalpark

Ligger i Västergötland och är känd för sina gamla skogar, klippformationer och kristallklara sjöar. Här finns också många vandringsleder och kanotleder.

Tyresta Nationalpark

Belägen i södra Stockholm och är en av de närmaste nationalparkerna till staden. Parken har en unik skog med tallar som är flera hundra år gamla, samt en rik flora och fauna.

Stenshuvud Nationalpark

Ligger i södra Skåne och kännetecknas av sina sandstränder, klippformationer och vacker kustnatur. Här finns också många vandringsleder och cykelvägar.

Söderåsen Nationalpark

Söderåsens Nationalpark hittar du i södra Sverige och kännetecknas av sina djupa dalar, vattenfall och skogar. Här finns också en av Skånes högsta punkter, Kopparhatten, som ger en fantastisk utsikt över området.

Detta är bara en liten del av Sveriges många vackra nationalparker, men dessa är definitivt värda ett besök för att upptäcka den fantastiska svenska naturen från norr till söder.