10 magiska vandringsleder på Nya Zeeland

Roy´s peak, vandring på nya zeeland

Nya Zeelands filmiska natur upplevs som bäst på vandringsleder – så vilken tur att det finns mängder både på sydön och nordön. Oavsett om du tar en flerdagarstur eller vill vandra en knapp timme kommer Aotearoas skatter att ge dig minnen för livet.

Här är listan på vandringar du inte får missa när du åker till din andra sida jorden-resa. Välj det som passar dig och ge dig ut!

Obs! Glöm inte att kolla upp väder och vilken utrustning du behöver till varje vandring du tar dig an.

  1. Mount Taranaki, Nordön:

En utsikt och vandring du aldrig kommer glömma. Att ta sig upp och nedför Mount Taranaki, även kallad Mount Egmont, tar ungefär 8-10 timmar. Det är en tuff tur, men du kan alltid sätta den nivån du vill.

Du kan till exempel välja att göra delar av den och stanna precis innan slutspurten till toppen. För övrigt är denna sovande stratovulkan också otroligt vacker nedifrån sett.

Om du vandrar till sjön Pouakai Tarn kommer du till en känd plats för fotografer världen över och på en vindstilla dag kommer du se Taranakis spegelbild i sjöns vatten. Dessutom finns det möjlighet att fortsätta till Pouakai hut och spendera natten i en stuga i Egmont National Park.

  1. Franz Josef Glacier Walk, Sydön:

Du kan göra en guidad tur eller gå till glaciären på egen hand, oavsett så är ett stopp i den lilla staden Franz Joseph och dess glaciär värt ett besök. Följ floden Waiho till vandringsleden Franz Joseph Glacier Walk. Efter en och en halv timmas vandring når du 750 meter in i glaciärens område.

En annan idé är att boka en tur med helikopter, en så kallad heli-hike, då du når glaciären via luften och får ett guidat äventyr 300 meter ovanför havsnivån.

Men ta chansen medan du kan, för på grund av klimatförändringarna minskar glaciärens storlek för varje år som går.

  1. Roy´s peak, Sydön:

Roy´s peak är namnet på en magisk och mycket populär vandring. Det är en medelsvår tur och leden börjar bara några minuter biltur från staden Wanaka, sedan väntar en 5-6 timmar vandring för att nå toppen.

I det här fallet är verkligen det 16 kilometer långa resan målet, för på en dag med bra förhållanden och väder får du njuta av spektakulära vyer över Lake Wanaka och berg som omger dig på vägen upp. Å andra sidan är det en svårslagen 360-gradig vy som du får njuta av när du väl nått toppen.

  1. The Centre of New Zealand, Sydön:

Det här är en kort tur, men om du har lite extra tid att spendera i staden Nelson – ja, då är det perfekt som lunchställe eller sätt att starta dagen på. Som en spiraltrappa går leden runt det lilla berget och upp till det välkända “Centre of New Zealand Monument”. På ena sidan kan du se ut över staden och Tasmanhavet, medan andra sidan bjuder på böljande berg så långt ögat kan nå.

När du tar dig upp till toppen och monumentet går det att fortsätta på andra leder, som också funkar fint för en springtur, ner till Branford Park, för att avsluta det hela med en simtur vid The Black Hole i floden Maitai.

  1. Abel Tasman kustled, Sydön:

Den 60 kilometer långa kustleden i Abel Tasmans nationalpark har allt från turkost vatten, otroliga skogsmiljöer och möjligheten att pausa vid någon av alla stränder längs med vägen.

Du kan själv välja om du vill uppleva naturen på vandringsleden eller genom att hyra en kajak. Längden på äventyret är upp till dig. Kanske passar det bäst med en dagsutflykt eller så vill du vandra hela Abel Tasman-leden under 3-5 dagar.

  1. Nelson Lakes National Park – Mount Roberts Circuit, Sydön:

Runt omkring de två sjöarna Rotoroa och Rotoiti hittar du Nelson Lakes National Park. Här finns det för många vackra vandringar att ta sig an, så låt oss inte behöva välja en redan nu. Åk dit och se vad som passar för dagen. Den här nationalparken erbjuder både leder du kan klara på en förmiddag och flera dagar.

Ett exempel att ta med sig är Mount Roberts Circuit, ett fyra timmars äventyr som startar i St. Arnaud, där det finns både campingplatser och andra typer av boende att boka. Alpbyn ligger precis vid sjön Rotoiti, med vattenfall, stugor och leder runt sig. När du vandrar Mount Roberts-leden kommer du att få en magnifik utsikt över hela sjön. Du kan välja att antingen sluta cirkeln och bege dig tillbaka samma dag eller fortsätta än längre – och kanske sova en natt i Angels hut?

  1. Mount Cook National Park – Mount Cook, Sydön:

Mount Cook National Park är en extremt populär plats att vandra på i Nya Zeeland och det är ingen slump. Redan på vägen mot bergen i nationalparken kan du skåda de snöiga topparna.

Det finns flera vandringsleder att välja bland. En avancerad men välkänd är leden till toppen av just Mount Cook (3.724 m.ö.h.), som kan ta allt mellan 12 och 22 timmar att bestiga, beroende på förhållanden och hur erfaren äventyraren är. Förutom den turen finns det andra att checka av på mycket kortare tid. Till exempel tar leden Hooker Valley runt tre timmar och Sealy Tarn tar normalt sett runt 5-6 timmar.

  1. Fiordland National Park – Milford track, Sydön:

Den fyra dagars långa turen på Milford Track tar dig genom den oförglömliga naturen i Nya Zeelands Fiordland. Denna nationalpark är en del av Te Wahipounamu, som är med på UNESCO:s världsarvslista.

Under turen på Milford Track kan du göra dig redo att möta landets urgamla regnskog, sagolika vattenfall och den mystiska fjorden Milford Sound. Om du vill boka en cruise med båt i Milford Sound, så se till att göra det i god tid under högsäsong.

  1. Tongariro Alpine Crossing, Nordön:

Redo att ta dig igenom nästan två mil (19.4 km)i vulkanlandskap? Då låter Tongaririo Alpine Crossing som något för dig. Det ska sägas att det är en utmanande vandring, men den har också vyer och en variation av miljöer du kommer att bära med dig resten av livet. De turkosa sjöarna poppar upp mellan de förkolnade lavastenarna och mörka bergen, för att sedan övergå till att passera aktiva kratrar och panoramautsikt. Denna mäktiga nationalpark är även platsen där de filmade det fiktiva landet Mordor i J.R.R Tolkiens “Sagan om ringen” – ännu en anledning till att vandringen blivit känd världen över!

  1. Cape Brett Track, Bay of Islands, Nordön:

Cape Brett Track är en åtta timmars avancerad vandring, en sporrande tur, som ligger i Bay Of Islands. Området är välkänt för att erbjuda fantastiska vyer från nordöns kust.

En av sakerna som förgyller det 16 kilometer långa äventyret är när du kommer till Cape Brett-halvön, där du kan se den ikoniska “Hole in the Rock”. Enligt urbefolkningen Māoris legend paddlade krigare genom hålet i berget med sina kanoter innan de åkte ut i krig, eftersom att droppar från vattnet i grottan var ett gott omen.

Här kan du hitta fler platser att besöka i Nya Zeeland (engelska).

Artiklen är skriven av: Lina Conrad Andersson