Bucketlist för Jämtland – 10 platser du inte får missa

Sonfjällets national park i Jämtland

I Jämtland är artut att vara, Här är 10 inspirerande resmål i Jämtland, inklusive Sonfjället, Lofsdalen, Vemdalen, Åre och Östersund:

Sonfjället National Park

Vi är många som jagar nationalparker till våra bucketlists, Sonfjället är J’ämtlands enda nationalpark och samtidigt Sveriges äldsta som invigdes redan 1909. Sonfjällstoppen är en av de högsta topparna i Jämtland. Här kan du uppleva en vacker vildmark med bergstoppar, sjöar och vattenfall. Sonfjället är dessutom en av Sveriges björntätaste områden.

Lofsdalen

En idyllisk fjällby vid Lofssjöns strand, omgiven av vackra fjäll. Här finns möjligheter till skidåkning, vandring, fiske och andra utomhusaktiviteter. Lofsdalen kallas ofta den lilla byn med den stora skidåkning, vi skulle vilja säga lilla byn med de stora äventyren. För Lofsdalen är ett perfekt resmål sommar som vinter.

Läs mer om Lofsdalen.

Vemdalen

Destination Vemdalen sträcker sig från Björnrike via Vemdalen, Vemdalsskalet och Storhogna hela vägen till Klövsjö. Destination Vemdalen är en av Sveriges mest populära skidorter populär fjällby och sommartid lockar vandring som huvudattraktion, här finns fem fantastiska vattenfall som man bör checka av. Här finns också möjligheter till cykling och fiske under sommaren.

Åre

En av Sveriges mest kända skidorter, med utmärkt skidåkning och andra vinteraktiviteter. Åre har också en livlig kultur- och musikscen och lockar många partysugna fjällresenärer. Åres puls hittar du inte någon annan stans i svenska fjällen.

Läs mer om Åre.

Östersund

En charmig stad vid Storsjöns strand med en rik historia och kultur. Här finns många restauranger, butiker och sevärdheter som Jamtli museum och Storsjöbadet. Lilla saluhallen och Jazzköket som ligger vägg i vägg med varandra är en (eller två) restauranger att besöka. Sommarens festival Storsjöyran är också ett storslaget event när länets president (i skrivande stund Eva Rööse) håller sitt årliga tal.

Oviksfjällen

Ett vackert fjällområde med fantastiska vandringsleder och möjligheter till skidåkning och fiske. Här finns flera trevliga fjällstugor för dig som vill övernatta. Oviksfjällen är ett lite lugnare alternativ men med en enastående natur och vacker utsikt.

Tännforsen

En av Sveriges största vattenfall, beläget i närheten av Åre. Här kan du promenera runt och njuta av den vackra naturen eller ta en guidad tur. Vandringen är kort från närmsta parkering.

Storsjöodjuret

Ett legendariskt monster som sägs leva i Storsjön. Här kan du ta en båttur på sjön och kanske få en skymt av odjuret. Förslagsvis tar ni en båttur till Verkön och Verkö Slott, dit går dagliga turer under sommaren och lunch serveras på slottet.

Fettjeåfallet

Jämtland har många vattenfall och detta är ett av de mest välbesökta. Fettjeåfallet ligger utanför Klövsjö som av många kallats Sveriges vackraste by. Fettjeåfallet har en fallhöjd över 60 meter och är därmed ett av Sveriges högsta vattenfall. Stigen dit renoverades nyligen av sherpas från Nepal som skapat en helt unik vandringsled som är både lättvandrad och hållbar. Väl i Klövsjö kan vi rekommendera ett besök på det lokala bageriet eller en lyxig måltid på restaurangen Humleliret som ligger mitt i byn.

Helags

Helags är Sveriges sydligaste glaciär och tyvärr vet vi inte hur länge den kommer att finnas kvar då den varje år smälter. Helagsmassivet ligger i väglöst land så du måste vandra ca 12 kilometer för att komma dit. Vid fjällfoten finns en fjällstation som serverar god mat och erbjuder både bastu och boende. Närmsta parkeringen finns i Ljungdalen.