Gröna resmål: 10 hållbara destinationer runt om i världen

Resenärer idag behöver inte övertygas om att de spelar en viktig roll när det gäller klimatförändringarna. Men man behöver inte ge upp sitt resande helt för att minska sin miljöpåverkan – det handlar om att resa ansvarsfullt och göra val som ger mer positiva än negativa avtryck. Dels kan det handla om att byta ut resans transportmedel från flyg till tåg, men det handlar också om att välja destinationer som aktivt arbetar med och framhäver grön och hållbar turism. Ett arbete som i sin tur ökar både livskvaliteten för området och skyddar ekosystemen. Här har vi skapat en bucketlist på tio hållbara resmål som på ett eller annat sätt utmärker sig extra när det gäller grön och hållbar turism. Så att du kan upptäcka världen på ett mer hållbart vis.

1. VILNIUS

Besök Europas miljöhuvudstad Vilnius och utforska charmiga gator och torg där medeltida kullerstensgator möter moderna grönområden. Besök det historiska Gediminastornet för en panoramautsikt över staden och missa inte chansen att upptäcka det magnifika slottet Trakai strax utanför stadskärnan.

Den litauiska huvudstaden har valts till European Green Capital 2025 i och med sitt starka engagemang för hållbarhet med en realistisk och jordnära strategi. Vilnius strävar efter att inkludera sina invånare i arbetet och genom att förbättra stadsmiljön, bekämpa föroreningar och öka motståndskraften mot klimatförändringar visar Vilnius vägen mot en mer hållbar framtid. Här kan du se tidigare vinnare av utmärkelsen.

2. PALAU

Palau är en sceniskt magisk övärld i Stilla havet och är ett litet land som bjuder på en stor upplevelse. Det är svårt att inte bli överväldigad av denna extraordinära ögrupp med cirka 200, mestadels orörda, kalk- och vulkanöar täckta av smaragdskog och omgivna av skimrande turkost vatten. Och det är inte förvånande att den främsta aktiviteten här är världsklassig dykning.

Landet är dock sårbart för klimatförändringar och riskerar att försvinna helt om havsnivån stiger. Därav har Palau introducerat en unik approach till hållbar turism med appen Ol’au Palau där de belönar dig som besökare med poäng när du engagerar dig i hållbara initiativ, lokala företag och landets kultur. Genom att skriva under på Palaus hållbarhetslöfte, spåra ditt koldioxidavtryck och fördjupa dig i kulturen bidrar du inte bara till hållbarhet utan tjänar poäng för att låsa upp exklusiva upplevelser i övärlden. Således kan du upptäcka landets mest älskade natur- och kulturskatter baserat på hur varsamt och respektfullt du behandlar detta vackra men sköra ö-paradis, inte på hur mycket pengar du har i plånboken.

3. GRÖNLAND

Världens största ö, Grönland, bjuder på en unik upplevelse med sina dramatiska landskap, glaciärer och isberg. Besökare kan utforska den otroliga naturen genom spännande aktiviteter som glaciärvandring, hundspannsturer och valskådning. För den som vill uppleva kultur och historia finns möjligheten att besöka små fiskebyar och lära känna det grönländska folket som lever i harmoni med naturen sedan generationer tillbaka.

Som ett svar på den växande turismen och klimatkrisen har Grönland tagit flera viktiga steg för att skydda sitt isiga territorium och främja en hållbar turismindustri. Nuuk, Grönlands huvudstad, blev den första huvudstaden som certifierades som en hållbar turistdestination av EarthCheck. Och genom att avstå från konventionell kryssningsturism av hållbarhetsskäl visar Grönland sitt engagemang för att minska miljöpåverkan. Dessutom, genom att uppmuntra turism utanför huvudstaden, handla lokala produkter och främja hållbara lokala industrier, strävar Grönland efter att skapa en turism som är både miljömässigt och socialt hållbar. 

4. RWANDA

Rwanda, känt som ”Landet med tusen kullar”, är en pärla belägen i östra Afrika. Det är känt för sin fängslande natur, rika kultur och en inspirerande återhämtning från en tumultartad historia. I Rwanda kan du utforska de frodiga gröna kullarna som sträcker sig så långt ögat kan nå, se majestätiska bergsgorillor i Volcanoes nationalpark och uppleva den vänliga gästfriheten från landets invånare. 

Med sitt starka fokus på miljöskydd och hållbar turism erbjuder Rwanda en unik möjlighet att inte bara njuta av dess naturliga skönhet utan också att bidra till dess bevarande och landet har blivit ett föredöme för hållbar turism. Särskilt för Rwandas är deras bergsgorillor, som lockar många besökare till någon av landets fyra nationalparker. Genom att investera i gorilla-turism, bevarandeinsatser och lokal samhällsutveckling visar Rwanda hur turism kan vara en kraft för både ekonomisk tillväxt och miljöskydd där cirka 10% av inkomsten av turism används för att stödja lokala initiativ. Rwandas engagemang för ansvarsfull turism och ekologisk hållbarhet gör landet till en modell för andra destinationer att följa.  

5. TREVISO

Treviso är en charmig stad belägen i norra Italien. Med sina pittoreska kanaler, historiska arkitektur och rika konstnärliga arv, är Treviso en pärla som ofta förbises till förmån för dess mer kända granne – Venedig. Besökare i Treviso kan njuta av avkopplande promenader längs de små kanalerna, besöka imponerande historiska platser som Duomo, stadens katedral, eller njuta av den berömda Prosecco som produceras på kullarna strax utanför staden. Och även om det inte är bevisat, så sägs den ikoniska italienska desserten Tiramisu ha sitt ursprung i denna stad. 

Treviso har utsetts till European Green Leaf 2025 och erkänns därmed som ett hållbart exempel bland små europeiska städer. Staden har omfamnat en hållbar förändring med hjälp av innovativa metoder, kommunikation, storytelling och ett samarbete med medborgare i alla åldrar. Dessutom har staden haft en imponerande förmåga att flytta gränser när det gäller hållbarhetsarbete, med ambitiösa åtgärder som exempelvis att fördubbla antalet träd i staden. 

6. COSTA RICA

Costa Rica lockar resenärer med sin förtrollande blandning av biologisk mångfald och äventyr. Costa Rica erbjuder varierande landskap med grönskande regnskogar, orörda kustlinjer, sandstränder och vulkankratrar. Landets nationalparker, som sägs hysa 5 % av planetens totala biologiska mångfald, myllrar av djurliv och ger besökare autentiska möten i djurens naturliga livsmiljöer. Det är tydligt exempel på ekoturism, en form av turism vars mål är att skydda naturen genom att ta hänsyn till resmålets ekologiska begränsningar.

Landets dedikation till att bevara sin rika biologiska mångfald är tydlig i dess omfattande nätverk av nationalparker och reservat, där besökare kan bevittna djurlivet i deras naturliga livsmiljöer utan att stödja oetiska metoder. Dessutom sätter Costa Ricas fokus på förnybara energikällor, med nästan 93% förnybar el i landet, ett lysande exempel för hållbar utveckling. Resenärer kan ytterligare bidra till landets bevarandeinsatser genom att volontärarbeta i olika initiativ och projekt för bevarande av djur och samhällsutveckling, vilket säkerställer att Costa Rica förblir ett orört paradis för kommande generationer. 

7. HOKKAIDŌ

Hokkaidō är den nordligaste av Japans fyra huvudöar och är lite mindre känd och glesast befolkad. Ön är känd för sin vackra vildmark, rikliga pudersnö, utsökta skaldjur och fascinerande inhemska kultur. Det är en populär destination på vintern tack vare dess skid och snowboardåkning och på sommaren finns det mängder av orörda skogar att vandra i.

Som en hållbar destination går Hokkaidō i spetsen med miljövänliga initiativ och ansvarsfulla turismpraktiker. Genom att omfamna sin naturliga skönhet främjar ön aktiviteter som minimerar miljöpåverkan, såsom ekoturism och insatser för djur- och naturskydd. Resmålet är också ett bra exempel på så kallad second city tourism, vilket innebär att man hoppar över den mest populära staden eller regionen och istället väljer att besöka mindre kända platser och städer. 

8. GÖTEBORG

Vi behöver inte resa särskilt långt för att besöka en hållbar destination. Göteborg, västkustens vänliga storstad erbjuder ett smörgårdsbord med levande kultur, restauranger i världsklass, hållbara upplevelser och magiska skärgårdsöar som lockar besökare med sin charm och mångfald. 

Göteborg har placerat sig högst på listan över världens mest hållbara destinationer med imponerande 95% i Global Destination Sustainability Index (GDS-Index). Bedömningen är en siffra på hur destinationen fokuserar sin hållbarhetsinsatser över fyra kriterier och 69 indikatorer. Genom att omfatta internationella standarder och riktlinjer, inklusive FN:s hållbarhetsmål, har Göteborg inte bara visat lokalt engagemang för hållbarhet utan visar också på ett tydligt sätt sitt åtagande att vara en föregångare i kampen mot klimatförändringar och för en mer inkluderande och hållbar framtid. Läs mer om Göteborg som världens mest hållbara destination här.

9. BHUTAN

Åskdrakens land, mer känt som Bhutan, är det lilla avskilda buddhistiska kungadömet inbäddat högt uppe i Himalaya som är det enda landet i världen som mäter bruttonationallycka. Det är ett land präglat av vacker orörd natur, rik flora och fauna och livfull buddhistisk kultur. Här känns det ofta som att tiden stått stilla då landet har fokuserat på att bevara den säregna och mytomspunna kulturen istället för att öppna upp och släppa in omvärlden. Men nu får du möjlighet att ta del av och besöka de mytomspunna bergen, klostren och dalarna.

Prislappen för att vistas i landet har satts medvetet högt i hopp om att undvika massturism som anses kunna skada kultur och natur. Det är det enda koldioxidneutrala landet i världen och de håller besökarantalet lågt av rädsla att turisternas anstormning kommer att förstöra denna unika miljö. 

10. SINGAPORE

Singapore lockar med sin kulturmix, pulserande stadsmiljö och frodiga grönområden. Utforska de livliga gatorna och smaka på kulinariska läckerheter från olika Hawker Center och Michelin-restauranger. Upplev Gardens by the Bay och fascineras av dess futuristiska arkitektur och grönskande trädgårdar. 

Singapore är även en föregångare inom hållbarhet och känd som den rena och gröna staden. Staden jobbar hårt för att skapa en verkligt hållbar och grön stadsmiljö. Frikostiga parkytor, energieffektiva byggnader och skyskrapor med egna trädplanteringar bidrar alla till upplevelsen och till en grönare framtid för både invånare och besökare.

Hoppas vi har inspirerat dig till att välja ett grönt resmål nästa resa.

Att ”hemestra” är också ett sätt att kunna upptäcka och resa med mindre miljöpåverkan. Vi har flera buckelists över resmål i Sverige och andra aktivteter som du borde lägga till på din egen bucketlist.

Text: Emelie Falk. Bilder: Unsplash & Pixabay