Bucketlist japan: 10 magiska sätt att uppleva japanska köket

Japansk matresa på din bucketlista

Från street food under körsbärsblommans högtid till att knäppa en kall japansk öl efter skidåkning i världsklass. Matupplevelserna ger ditt äventyr guldkant, i miljöer du aldrig kommer att glömma.

Den här bucketlistan har både något för dig som har en lägre budget och för dig som vill ha lyxresa. Här är din bucketlist till tio platser, med tio olika sätt att uppleva det japanska köket. Läs, testa och låt det smaka.

1. Wagyu i Tokyo

Denna vibrerande huvudstad kryllar av mumsbitar. Inte bara i klädväg, utan såklart också när det kommer till matupplevelser.

På promenad bland gatorna med neonskyltar kan du hitta både traditionella och experimentella saker att smaka på. I denna stad, signerad med hållbart mode och karaokebarer, kan du börja med att testa på Japans variant av italienarnas carpaccio. Wagyu carpaccio bör beställas in om du vill ha något som smälter i munnen. Vill man gå utanför sin trygga zon? Då kan du alltid testa en restaurang med diverse inälvor på spett. Annars är sushi ett självklart val, vi är ju ändå i maträttens hemland.

När du valt någon av ovanstående är det dags att traska vidare i stadens vimmel – mot en lugn trädgård. Mitt i stan ligger Hibiya Park, med mängder av rossorter och annan blomster när årstiden tillåter, som också har nära till flera food markets. Köp med något gott från Tsukiji Outer Market eller en sötsak från ett kafé i närheten, sätt dig i trädgården och njut!

2. En asahi på stratovulkanen Asahidake

Vi tar oss vidare till skidåkarens himmelrike. Hokkaido är en världskänd dröm för den som är på jakt efter puderåkning. Mat smakar som godast ute och den regeln ska väl inte brytas i Japan? Såhär skulle matupplevelsen kunna maxas i Hokkaido om vintern:

Under natten har det dumpat rejält, vinden har avtagit och skidkläderna förbereds. Hyr eller ta med egen utrustning för att ta en tur med skidorna, för nu beger vi oss mot berget Asahidake. Med sin höjd på över 2200 meter är denna aktiva stratovulkan den högsta i Hokkaido. Det här området är inte som en vanlig skidort, utan här är det topptur som gäller. För den som är sugen på att åka i snö upp till knäna under vintermånaderna, men inte är van vid att äventyra på turskidor, så går det att åka på en guidad tur i området. Det är en kick att få ge sig ut och skapa linjer i den djupa snön, men det viktigaste är såklart säkerheten. Se till att ha rätt grejer och kunskap innan du tar dig till Asahidake.

Och för sakens skull. Glöm inte att gå till en supermarket och köpa med asahi, ölen som betyder soluppgång på japanska. En asahi att fira med på turen i Asahiduke. Det är svårslaget att öppna en sådan efter en unik naturupplevelse i Japan. En självklar punkt för skidåkarens bucketlist.

Efter en oförglömlig dag kurrar säkerligen. Nära Asahidake finns flera av Hokkaidos matfyllda städer. Vill du ha ett exempel på en ultimat matdag? Kika på nästa punkt, Sapporo (3.)

3. Sapporo

Sapporo är också en del av Hokkaido. Är friluftsäventyr din grej? Då är staden värd din tid. Om vi håller fast vid den kalla årstiden finns många sätt att mysa i denna vackra snötäckta stad. Efter en dag på skidor finns det närliggande varma källor att bada i och ett stort plus är att det i bland erbjuds källor på hotellen! Det här funkar även fint efter en vandring om sommaren.

Värm dig där eller testa en curry-soppa á la Hokkaido. När du blivit varm är den här platsen dessutom känd för fantastiska godsaker som glass och choklad. Om vintern finns det även en Snö-festival med massa matstånd under februari. Om du råkar matcha datumen, ta på dig (många) lager kläder och ge dig ut för att mätta magen efter äventyr i snön.

4. Ät traditionellt under blomstrande Hanami

När körsbärsträden blommar börjar Hanami – festivalen som firar in våren! Om det är något svenskar förstår så är det väl ändå att vilja fira när en lång vinter är över och det färgglada slår ut. Denna gång kanske påskens sill och potatis ska läggas åt sidan, för att istället testa på maten vid Hanami i städer som Tokyo, Kyoto och Osaka. Se vart blommorna slår ut när du ska till Japan under vårsäsongen och ta dig dit för att fira.

Det vanligaste under högtiden är att fira med en så kallad Hanami Bento Box, som kan innehålla allt från risbollar, sushi med olika fyllningar eller små smörgåsar på japanskt vis. Det går att beställa boxarna på restauranger eller gå till en supermarket för att köpa dem på egen hand. Avsluta sedan med en traditionell sötsak från körsbärsblommans högtid – Sakura Mochi. Om man inte orkar ordna egen mat är det inga problem, den här högtiden kryllar av matmarknader.

Efter en lugn picknick eller besök på mathak kan du ta ett varv på hantverksmarknader, ta del av Taiko Drum Performances eller hitta en Hanamifest på en karokebar. En unik och genuin japansk upplevelse under din resa.

5. Kyoto – den japanska testaden

I denna testad känner du historiens vingslag, med närhet till magnifik natur och mängder av upplevelser kombinerade med mat. Här kan du ta en matkurs eller vara med på en traditionell teceremoni – vilket passar perfekt när staden är känd för just sin höga kvalité på denna varma dryck. Kanske en matcha på någon av stadens matcha-caféer? Vill du prova några lokala maträtter kan du också testa att besöka Nishiki Market.

Från Kyoto kan du även kombinera en unik båtresa med ett unikt snack. Genom att boka en båtresa strax utanför staden får du åka med på floden Hozugawa under två timmar, för att tillslut nå Arashiyama, en väldigt populär bambuskog att besöka. Vägen dit är ett äventyr i sig och har du tur finns det en matbåt som väntar i vattnet på vägen. Köp med en dango (japansk söt dumpling som serveras som bollar på ett grillspett) eller annat mellanmål som de säljer på det flytande lunchhaket och åk sedan vidare. Väl framme väntar en romantisk promenad i den gamla bambulunden i Arashiyama. Vill man än mer äventyr än en båttur, så finns det också möjlighet att boka rafting på floden.

6. Mat med Hiroshima-style

Hiroshima är en plats de flesta hört om och det är förståeligt att turister vill lära känna denna hamnstad. Berättelserna, minnena och fredsmonumenten efter att den första atombomben i världen släpptes här är såklart en anledning till att folk tar sig hit. Hiroshimas minnespark för freden i centrala Hiroshima, Hiroshimas ”Fredsminnesmuseum” och Orizuru Tower är några exempel som kopplas till bombningen 1945.

Detta resmål gör att man vill åka, gå och cykla runt en hel del för att hinna se allt – så vad innebär det? En chans att upptäcka mat med Hiroshima-style, då platsen sätter sin egen touch på allt från sushi till nudlar.

Hiroshima är känt för Okonomiyaki, en salt pannkaka med lager av allt från nudlar och kål till olika toppings. När provat detta kan du cykla vidare på den någorlunda flacka marken, vidare mot en matbutik och köpa med dig en ätbar souvenir – sötsaken Momiji Manju. Inuti den mjuka degen gömmer sig olika alternativ på smaker. Vilken är din favorit? Choklad, matcha eller ostkräm?

7. Fånga din egen måltid på japans kust

Längs med den japanska kusten, söder som norr, finns det fisketurer att ge sig ut på. På den vackra Izuhalvön ligger Shimoda, där du kan ge dig ut på en inbokad fisketur, ta med fångsten tillbaka och få den tillagad på en restaurang. Såklart är det bara en av alla platser, då det finns bokstavligen ett hav av möjligheter. Ett annat exempel från norr är att fånga tonfisk i Hachinohe, medan du tar del av stadens häpnadsväckande miljöer. Välj din fiskeplats och checka av den på bucketlisten.

Känner du att ett äventyr på vattnet inte hinns med? Då kan du alltid svänga förbi en marknad längs kusten –Japan har något för alla fisk-och skaldjursälskare!

Fiske är såklart inte för alla säsonger och inte tillåtna för alla platser, så se till att kolla upp vad för regler och datum som gäller dit du ska.

8. Okinawa

Okinawa är en av Japans prefekturer, områden. Här finns det fullt med subtropiska öar att upptäcka. Okinawa är en del av Ryukyuöarna, som har flera specialiteter i köket. Det finns Ryukyu-restauranger med en historisk och traditionell servering, som har sina  inspirationskällor från både Kina och Sydostasien. Om du vill hålla nere budgeten går det alltid att köpa med något från en matmarknad eller matbutik för en picknick vid vattnet. Vill du hamna någonstans mittemellan? Köp en lokal Okinawan öl eller åk till en bondgård för att plocka färsk mango eller passionsfrukt.

9. Soluppgång och snacks i nationalparken Fuji-Hakone-Izu

Vill du att ditt äventyr består av färre lyxiga restauranger och mer matupplevelser i naturen? Ja, då går det ju lika fint att ge sig ut själv! Precis som vi konstaterade vintertid (2.Hokkaido), så är det något unikt med att äta utomhus. Japan erbjuder massa häftiga snöiga äventyr, men det finns minst lika mycket till sommaren – så låt oss kika på det.

I det här landet kan en picknick bli oförglömlig genom att besöka någon av alla nationalparker för en vandring. I Fuji-Hakone-Izu finns superkändisen Fuji, berget som naturälskare önskar få uppleva någon gång i livet.

Packa med Onigiri (risbollar), nötter, snabbnudlar och såklart massa vätska – för att ge dig ut på någon av alla leder. Den mest populära är Yoshida-leden. Det är en väl utvecklad led, som i och för sig många vill testa, men som därför också är väl beprövad. Just Fuji är en väldigt lång tur, då det tar 5-7 timmar upp och åtminstone 3 timmar ner. Samtidigt är det en svårslagen panoramisk utsikt när du når ditt mål. Det finns även bergsstugor, Mt. Fuji Mountain Huts, som kan vara ett bra alternativ för att stanna kvar på berget. Här finns det också allt från currysoppa och ramen att fylla magen med efter en krävande tur. Priserna drar iväg i jämförelse med den tidigare shoppingen, men det kan det kanske vara värt för en natt på ett av världens mest kända berg?

Såklart finns det massa fler nationalparker och lättare leder att upptäcka. Välj den som passar din nivå, köp med lite lokala livsmedel och ta dig ut! Låt maten smaka bland bergen!

Ps.Precis som vid alla utflykter i naturen: Se till att kolla upp väder, utrustning som behövs och andra säkerhetsaspekter.

10. Osaka – mat högt upp bland skyarna

Till sist ger vi oss tillbaka till stadslivet. I landets tredje största stad Osaka finns Umeda Sky Building, en 40 våningsbyggnad fylld med allt du kan tänka dig. Huvudanledningen till att folk åker hit är för att ta sig till byggnadens observatorium, det så kallade The Floating Garden Observatory på takvåningen. Här har du även din plats för en ultimat dejt. Ta en drink eller fika på caféet med utsikt över Osaka, för att sedan sätta fast ett hjärtformat lås för er kärlek vid “The fence of vows”.

När ni är klara med höjden kan ni ge er ner på marknivå igen, för att sedan leta upp distriktet Kitashinchi, där ni bör testa på en traditionell måltid från Kappo-köket. Kappo består av många små måltider, där kockens hantverk står i fokus. Oftast innehåller maten säsongens ingredienser, som placeras på tallriken med precision. Dessutom är restaurangerna uppskattade för sin mysiga atmosfär – inte är en dålig plats att få med på sin bucketlist.

Hitta mer inspirerande smakupplevelser.

Text av : Lina Andersson, bilder från Unsplash och Pixabay.