10 av de bästa platserna att åka skidor på i världen

Runt om i världen finns mängder av platser som skidåkarens uppmärksamhet bör riktas mot. Den här guiden är till dig som inte får nog av att stå på skidor – oavsett vilken nivå du är på. Bucketlist.nu har därför samlat ihop några av alla de fantastiska skidorterna runt om på kontinenterna som borde in på din lista. Så spänn pjäxorna – för nu ska du tura, carva och hoppa på snöiga platser världen över.

1. HOKKAIDŌ, JAPAN

Hokkaido är en kändis som alltid bör finnas med på skidåkarens bucketlist. Hyr eller ta med egen utrustning för att ta en tur med skidorna, för det är dags att upptäcka puderparadisets skidorter.

Vi börjar med att åka mot berget Asahidake. Med sin höjd på över 2200 meter är denna aktiva stratovulkan den högsta toppen i Hokkaido. Det här området är inte som en vanlig skidort, utan här är det topptur som gäller. För den som är sugen på att åka i snö upp till knäna under vintermånaderna, men inte är van vid att äventyra på turskidor, så går det att åka på en guidad tur i området. Packa ner en Asahi i matsäcken och knäpp den lokala ölen på toppen – det blir en svårslagen känsla!

Vill du hålla dig i pisten? Oroa dig inte, då finns till exempel Niseko, Sapporo eller Rusutsu, som är tre fina alternativ att ta sig an. I Rusutsu har du en möjlighet till kombo mellan preppade backar och orörd offpist, men också andra aktiviteter som exempelvis hundspann. Kanske är något för dig som har med yngre barn på färden eller vill ha tillgång till andra magiska upplevelser? Sapporo passar även fint för dig som vill ha aktivitet efter en dag i backen, speciellt i matväg.

Såklart är det en kick att få ge sig ut och skapa linjer i den djupa snön, men det viktigaste är säkerheten. Se till att ha rätt grejer och kunskap innan du tar dig an åk utanför preparerade områden.

Är du intresserad av Japan? Kolla in vår lista om det japanska köket.

Skidåkning på stratovulkanen Asahidake
Foto: Robert Thomson

2. ARCALÍS, ANDORRA

Andorra är ett litet land, men är fullt av skidåkning. I landet finns över 300 kilometer pist och områden för offpist som lockar världens bästa åkare varje år. Om våren har den alpina världscupen ett stopp i skidområdet Grandvalira och Freeride World Tour stannar för tävling i Arcalís. Summan av kardemumman – när snön trillar ner är detta en plats i världsklass.

Friåkarens idyll Arcalís är det minsta området i landet, men lockar med sin tystnad och magnifika natur. När det dumpat under natten och solen tittar fram under förmiddagen – då är det inte mycket som slår Arcalís! Området har möjlighet till åk både i och utanför pisten, men är också fint att tura. Dessutom finns det inte hotell eller annat boende i närheten. Hela systemet skriker genuint, så det är förståeligt att det är hit andorranerna tar sig.

Chansen till blue bird i Andorra är stor, då landet stoltserar med sina 300 soldagar per år. Det gör såklart att du kan skapa linjer i solen, men det gör också att det krävs mycket snö. Det är som mest snösäkert runt december och januari, men om du tänkt åka en annan månad kan det vara bra att kika på hur snömängden brukar se ut vid den tiden.

Foto: Lina Conrad Andersson

3. FUNÄSFJÄLLEN, SVERIGE

Söder om polcirkeln väntar Funäsfjällen. Här finns sex skidanläggningar, flera hundra kilometer längdåkningsmöjligheter och möjligheten att bege sit ut i orörd snö i svensk vildmark. Ett av många exempel på varför Funäsfjällen bör finnas med på din bucketlist är Torkilstöten, som ligger i Ljungdalen. Torkilstöten har en ensam lift upp till fjället och är ett bevis på att kvalité går före kvantitet. Backarna är inte pistade och är platsen du ska vara på för att åka i lössnö. Det är också en bra utgångspunkt för dig som vill ha en utmaning och fortsätta tura upp på mäktiga Helags fjäll.

Det här är bara ett av guldkornen hos denna klassiska svenska skidort. Ramundberget, Funäsdalen och Tännäs är ytterligare platser med skidanläggningar, vilka utlovar ordentligt med snö under högsäsong och en traditionell svensk skidupplevelse.

Här kan du läsa Visit Fjällens resmålsguide om Funäsfjällen.

Läs också Freerides artikel om Torkilsstöten och dess charmiga liftvakt.

Torkilstöten med sin ensamma lift i fjärran

4. CANAZEI, ITALIEN

Canazei är världens största skidområde. Med sina 1200 kilometer pist kan du återvända hit gång på gång utan att ha åkt allt. Samtidigt bjuder detta gigantiska system på gömmor med pittoreska stugor uppe i backarna. Därinne kan du äta sydtyrolsk mat och autentiska italienska måltider från samma restaurang, då historien har lett fram till en kulinarisk mix i dessa områden. Knödel, gulasch, risotto eller pasta – du väljer.

Dolomiternas unika bergtyp har en magisk orangeröd färg. Med sin speciella form och nyans blir vyerna spektakulära bland dessa berg. Det är en ynnest att få omges av detta, medan du tar dig nerför de långa pisterna.

Här finns också glaciären Marmolada som är något för dig som är redo för ett äventyr på nästa nivå. Den avgörande faktorn för om det blir av, som vid alla naturupplevelser, är vädret. Tajmar du en fin dag blir åket på glaciären något du sent ska glömma.

Skidorten Alta Badia är inte lika spetsat som ett åk på en glaciär, utan erbjuder det motsatta. Skidåkning för alla. Här går det att finna allt från snälla blåa backar till brant offpist. För den som vill leta än mer puder bör Arraba besökas vid en ordentlig snödump. Om du har tur når snön upp till ansiktet i varje sväng du tar.

Ps. När vi ändå är här ska du få ytterligare ett tips som ger vistelsen en extra guldkant: Om du vill testa det otroliga österrikiska bakverket Kaiserschmarrn – åk till Rifugio Col Pradat i Alta Badia. Du kommer vilja att den aldrig tar slut.

5. FERNIE, KANADA

Häpnadsväckande orten Fernie består av fem “skålar”, som vi kan kalla fem skidområden. De har verkligen sina olikheter och bara variationen gör Fernie till ett måste för både skid- och snowboardåkare. Ett av de kända områdena är Currie Bowl, ett mumsigt område för en åkare med mer extrem smak. Se till att vara först i liften på morgonen efter en natt med nysnö – du kommer le upp över öronen när du drar de första linjerna.

Piståkningen kommer aldrig att tråka ut dig, men om vi ska vara ärliga är det två saker som lockar åkare hit än mer: fantastiska chanser till att pumpa puder och vyer du aldrig tröttnar på.

Fernie är dessutom det bästa sättet att maxa sin skidsemester, då det är så stort att du slipper känna både trängsel och långa köer till liftarna. Här kan du ta ut svängarna, både i dina åk och i nivån på dina äventyr.

Den här skidorten är så pass stor att du kommer stå inför ett underbart problem: Hur ska du hinna med allt?

Foto: Fernie Alpine Resort

6. SUNNMØRE, NORGE

Ut på tur aldrig sur. Nu lägger vi liftarna åt sidan och anammar den norska kulturen till fullo – genom att tura. Det ska vi göra på norska västkusten – närmare bestämt i Sunnmørealperna. I denna natur finns dramatiska kontraster och många toppar att välja mellan, för både för nybörjaren och den avancerade toppturaren.

Sandhornet är ett exempel på en enklare tur, Slogen och Bleia är medelsvåra och Saudehornet är svårare att ta sig an. Sedan finns det allt som oftast olika vägar till topparna du vill prova på, så ta alltid en kik om det finns enklare eller svårare vägar om det är någon speciell tur som lockar.

Innan du beger dig nerför branterna i Sunnmøre får du njuta av magiska vyer över fjordlandskap, för att sedan ta åk som ofta leder hela vägen ner till vattnet. I de här vackra miljöerna är det samtidigt viktigt att komma ihåg säkerheten. Gå med någon eller några som har kunskap om området och att tura, ha med er utrustningen som krävs och glöm inte att kolla väderförhållandena. Uteguiden erbjuder olika paket och guidade turer i den vackra fjord- och fjällvärlden.

Foto: Uteguiden

7. CHAMONIX-MONT-BLANC, FRANKRIKE

Det är få som inte hört om ikonen Chamonix, orten i Östra Frankrike som får bergsälskaren att dregla. Bara synen av Alpernas högsta berg Mont Blanc gör att det spritter i benen. Den här historiska platsen har många branter man blir taggad att ge sig på.

Skidorten är uppdelad i fem system, där du snabbt hamnar på hög höjd och därför får en bättre garanti för snö. Skidorten var den första att arrangera Vinter-OS på 1920-talet och än idag är Chamonix känd för åkning i världsklass. Det gäller inte bara i pisten, utan även utanför med de utvecklade möjligheterna till terräng i offpisten.

Man ska inte heller sticka under stolen med den uns av flärd och tempo som genomsyrar skidorten. Pimpla drinkar i solen, lyxiga hotell och fartfyllda after skiis – är också något som inte sällan ingår i upplevelsen. Här kan du läsa ett resereportage om offpisten i Chamonix.

8. TETNULDI, GEORGIEN

Hellre utanför pisten än innanför? Titta hit. Tetnuldi i Georgien är för dig. Berget är en del av Kaukasus, en bergskedja på gränsen mellan Europa och Asien.

Precis som Andorra (2) har Tetnuldi blivit ett stopp för Freeride World Tour, ännu en bekräftelse på att det är hit du ska för att maxa offpiståkningen. Självklart har Tetnuldi Ski Resort traditionella pister att njuta av, men också en så kallad freeride zone och möjligheter till att tura runtomkring det snörika berget.

När man tagit sig över 3000 meter över havet är berget också täckt av en glaciär, där finns det även chans till en guidad naturupplevelse med glaciärklättring. I slutet av en dag med oförglömlig åkning vill du inte missa den sensationella solnedgången på toppen av Tetnuldi Ski Resort. Det är en fröjd för ögat att avsluta åkningen med att se färgerna spraka över himlen.

9. VALLE NEVADO, CHILE

Anderna slingrar sig genom flera länder i Sydamerika, vilket gör att det självfallet finns mängder med magiska platser – inte minst för att åka skidor. En av dem är Valle Nevado, den snötäckta dalen, som ligger knappt fem mil från Chiles huvudstad. Här finns en snökvalité man inte skojar bort. Skidåkare som hängt i Europa under vintern tar sig hit på sommarhalvåret under Valle Nevados skidsäsong – på så sätt tar vintern aldrig slut.

Valle Nevado är en favorit världen över, men också för chilenarna själva. Trots att platsen lockar vana skidåkare och säsongare, så finns det god möjlighet att åka som nybörjare. Skidorten har utvecklat en palett på 40 kilometer pist, som gör att det finns chans för de allra flesta att få ta del av åkningen. För dig som tycker att nybörjar-, medel- och avancerade pisterna blir för lätta – ta och ge dig ut i offpisten som är i direkt anslutning till liften. Dessutom är Valle Nevado ihopkopplade med två andra skidsystem, de tre byarna, som är lätta att ta sig mellan.

Foto: Chilean Ski

10. ASPEN, USA

Aspen är en filmisk och kändistät skidupplevelse i USA:s Colorado. Nu ska vi fokusera på skidåkningen, men det bör nämnas att Aspen är något unikt utöver själva åkningen. Det är en riktig amerikansk kulturupplevelse, som tidigare varit platsen där skibums flockats, men numera kopplas orten framför allt ihop med en touch av lyx. Aspen har varit en skidort att räkna med sedan mitten av 1950-talet och erbjuder den klassiska skidåkarens dröm. I de fyra skidområdena finns ett brett utbud, där skidåkningen går från nybörjarvänlig till i nivå med världseliten. Det är som bäst att åka dit runt mars månad, då det går att njuta av puder för både den som åker de vänligare backarna i Buttermilks system till de som kör extremare åkning runt Aspen Mountain. Snowmass är ett system för dig som vill ha en kombo av både pist och offpist.

Vi hoppas att du hittat inspiration för kommande skidresor och väljer att besöka någon av alla de fantastiska skidorterna som finns runtom i världen.

Vill du hellre upptäcka de svenska fjällen? Kolla in vår lista om aktiviteter i de svenska fjällen eller besök Visit Fjällens hemsida för mängder med inspiration.

Hitta fler bucketlist för naturälskare och listor för äventyrare.

Text av: Lina Andersson.