Resguiden till Stockholm

Utsikt från Södermalm

Stockholm, Sveriges pulserande huvudstad, är en stad med en rik historia, vackra vyer, och en mångfald av aktiviteter. Här är din ultimata guide till de olika stadsdelarna, de bästa aktiviteterna och praktiska restips för att göra din resa till Stockholm minnesvärd.

Stadsdelar i Stockholm

 1. Gamla Stan: Gamla Stan är Stockholms historiska hjärta med smala gränder, färgglada hus och kullerstensgator. Besök Kungliga Slottet, Storkyrkan och ta en promenad längs Mårten Trotzigs gränd, den smalaste gatan i staden. Här hittar du många bra restauranger samt mängder av turistbutiker där du både kan fynda och ibland hitta pryler med ett lite lite för högt pris:)
 2. Södermalm: Södermalm är känt för sitt kreativa och trendiga atmosfär. Utforska Götgatan för shopping och nattliv, besök Fotografiska museet, och promenera längs Monteliusvägen för panoramautsikt över staden (se bilden ovan för utsikten från Södermalm)
 3. Östermalm: Östermalm är känt för sin lyx och elegans. Besök Djurgården för grönområden och museer, ta en promenad längs standstråket Östermalmstorg, och utforska Östermalms Saluhall för kulinariska upplevelser. Biblioteksgatan är en av stans mest populära shoppingstråk.
 4. Kungsholmen: Kungsholmen erbjuder en avkopplande atmosfär med promenadstråk längs vattnet. Besök Stadshuset och ta en promenad längs med Norr Mälarstrand.
 5. Vasastan: Vasastan är känd för sina vackra byggnader och trevliga parker. Besök Odenplan, Hagaparken och Observatorielunden för avkoppling.
 6. Djurgården: Djurgården är en ö full av kultur och nöjen. Besök populära museer som ABBA The Museum, Vasamuseet och Gröna Lund nöjespark, inte heller att förglömma Skansen som du kan läsa mer om nedan. Mer att göra på Djurgården.

Bästa aktiviteterna i Stockholm

 1. Vasamuseet: Upptäck det imponerande och välbevarade 1600-tals skeppet Vasa, som har bärgats och återställts till sitt forna prakt.
 2. Skansen: Detta utomhusmuseum ger dig en glimt av svensk historia och kultur. Besök traditionella svenska gårdar och se nordiska djur.
 3. Kungliga Slottet: Utforska Kungliga Slottet och bevittna den dagliga vaktparaden. Missa inte att besöka de vackra kungliga slottsträdgårdarna.
 4. Nordiska museet: Lär dig mer om Skandinaviens historia och kultur genom fascinerande utställningar och samlingar.
 5. Gröna Lund: Njut av nöjesparkens åkattraktioner, konserter och underhållning i den vackra omgivningen av Djurgården.
 6. Fotografiska museet: Upplev modern fotokonst och njut av fantastisk utsikt över staden från museets takbar.

Extra aktiviteter för dig med barn

 1. Lekplatser. Besök Ivar Los eller Tantolundens lekplats, både ligger på söder så om ni ändå är ute och strosar skulle jag spana in båda. Är du nere i city kan vi istället rekommendera lekplatsen i Humlegården. Hitta fler lekplatser.
 2. Sjöhistoriska museet. Cosmonova är en garanterad hit med barnen. Att sitta i den biografen och uppleva naturens under är något både stora och små minns länge efteråt.

Praktiska restips för Stockholm

 1. Offentlig Transport: Stockholm har ett utmärkt kollektivtrafiksystem, inklusive tunnelbana, bussar och färjor. Enklast får du tillgång till kollektivtrafiken genom att bara blippa ditt betalkort eller mobilen ombord på bussar eller när du passerar entrén till tunnelbanan. Kolla tidtabeller.
 2. Språk: Svenska är det officiella språket, men engelska talas och förstås av nästan alla.
 3. Tid: Stockholm följer Centraleuropeisk tid (CET), UTC+1, och sommartid (CEST), UTC+2 under sommaren.
 4. Valuta: Den svenska valutan är kronor (SEK). De flesta platser accepterar kreditkort.
 5. Säkerhet: Stockholm är en säker stad, men var alltid uppmärksam på dina ägodelar och undvik överfulla områden.
 6. Dricks: Dricks är inkluderat i restaurangpriserna, men det är vanligt att lämna en extra summa om du är nöjd med servicen.
 7. Midsommar: Om du besöker Stockholm i juni, missa inte att delta i midsommarfirandet med dans, blommor och traditionell mat.
 8. Vatten: Kranvattnet är säkert att dricka i Stockholm, så du kan fylla din vattenflaska var som helst.

Resa till Stockholm

Vi vill rekommendera att du väljer att resa till Stockholm med tåg om du har möjlighet, särskilt för dig som endast ska vistas i centrala Stockholm är det att rekommendera. Tar du egen bil behöver du hitta parkering vilken kan vara både svårt och dyrt. Tåget stannar på Stockholms central och därifrån är det smidigt att ta sig vidare till din slutdestination eller ditt hotell. Ska du resa med flyg finns Bromma Flygplats och Arlanda men båda kräver transfer vilket innebär ytterligare ett moment.

Hotell i Stockholm

Här har vi några förslag på hotell i Stockholm som representerar olika prisklasser, perfekt för att erbjuda alternativ för alla typer av resenärer.

 1. Luxury Stay: Grand Hôtel – Detta anrika hotell ligger vid vattnet med utsikt över Kungliga Slottet, och erbjuder lyxiga rum och förstklassiga faciliteter.
 2. Boutique Charm: Hotel Rival – Beläget i trendiga Södermalm, detta hotell ägs av Benny Andersson från ABBA och blandar modern design med personlig service.
 3. Mellanklass: Clarion Hotel Stockholm – Ett populärt val på Södermalm, känt för sin livliga atmosfär och närhet till lokala sevärdheter.
 4. Budgetvänligt: Motel L – Ett modernt och ekonomiskt alternativ i Hammarby Sjöstad, perfekt för den medvetna resenären.
 5. Familjevänligt: Scandic Foresta – Beläget på Lidingö, erbjuder detta hotell rymliga rum och faciliteter som är anpassade för barn och familjer.

Spa och avkoppling i Stockholm

Stockholm erbjuder flera underbara alternativ för spa och avkoppling, perfekt för att varva ner i en annars pulserande stad. Yasuragi Hasseludden bjuder in till en japansk oas med bad, behandlingar och aktiviteter som främjar lugn och ro. Sturebadet, ett av stadens mest historiska spa, ligger i hjärtat av Östermalm och erbjuder en lyxig miljö med ett brett utbud av spa-behandlingar och ett välgörande badhus. Centralbadet, beläget i en ståtlig art nouveau-byggnad, kombinerar traditionella spa-behandlingar med en historisk atmosfär. Dessa spa-anläggningar erbjuder en perfekt paus från stadslivet, där besökare kan återhämta både kropp och själ. Vill du boka en klassisk massage kan du boka det på stockholmmassage.se.

Med den här guiden är du redo att utforska Stockholm och njuta av allt som denna vackra stad har att erbjuda. Ha en fantastisk resa!

Mer läsning om Stockholm

Här kommer vi att samla andra läsvärda tips på bra guider till Stockholm och stans utbud.

Resesidan – Den här resbloggen har gjort ett kul inlägg om Det okända Södermalm, bland annat en bild på vad som troligen är Södermalms minsta hus.

Mer om Sverige

Vi har skrivit ett flertal resguider om Sverige och här hittar ni några av de mest lästa:

Sveriges vackraste sjöar

Sveriges högsta berg

Bucketlist för Sverige