Naturupplevelser i  Bergs kommun

Helags

Bergs kommun ligger i Jämtlands län. Kommunen är Sveriges mest rurala kommun så är det någonstans det finns en vildmark full att naturupplevelser så är det här. Här finns bland annat Sveriges högst belägna allmänna väg, sydligaste glaciär och ett av de högsta vattenfallen.

Forsar och vatten

Kusbölehelvetet – Den är cirka 20 meter djup och cirka 2000 meter lång. Intill ligger ett stort antal flertusenåriga fångstgropar, och Helvetesbäcken, vilken delvis har sitt lopp under markytan.

Fettjeåfallet – Ett av Sveriges högsta vattenfall som ligger utanför Klövsjö, av många kallat Sveriges vackraste by. Ca 2 kilometer vandring från parkeringen. Längs med leden har sherpas från Nepal byggt stentrappor som bidrar till en unik och trolls miljö.

Sångbäcksfallet – Ca 20 meter högt vattenfall som du når med en enkel promenad på ca 500 meter. Ner till fallet är det en brant trappa så gå försiktigt. Sångbäcksfallet ligger nära infarten till Storhogna.

Foto: Destination Vemdalen, Sångbäcksfallet.

Djävulshålet – Ligger efter Tossåsvägen. Gångavstånd: ca 300 meter efter uppmärkt stig. Canjon som Rövraån bildat, 7 – 10 meter djup och med ett imponerande vattenfall. Läs mer om Djävulshålet.

Grottor och bergsformationer

Hoverbergsgrottan – En av Skandinaviens största klyftgrottor, går att ta sig in i grottan via en led. I grottan finns också en konstinstallation. Grottan är privatägd och du betalar inträde för att komma in, men det är det värt. Grottan är öppen sommartid.

Sandnäsgrottan – Ligger utanför Rätan mittemot Follingers och Kojbyn. Parkera nere vid restaurangen och gå upp till grottan. Grottan är ca 50 meter och sägs vara hem till Galbergsjätten.

Baltzargrottan – Utanför Rätans Böle hittar ni denna grotta. Googla eller snacka med en local för mer info:)

Masgrottan – På 1800-talet bodde en man från Dalarna här. Grottan är 2×3 meter och beboddes av mannen i 12 år. Från Tossåsens by utgår en markerad vandringsled mot Arådalen/Glen. Följ leden ungefär en kilometer och ta sedan av till höger mot Masgrottan. Leden är en lättgången, skiftande skogstur genom varierande terräng. Läs mer om Masgrottan

Fjäll och höga toppar

Helagsmassivet och glaciären- Helagsglaciären är Sveriges sydligaste och massivet är en mäktig plats. Att bestiga toppen som är 1796 meter hög är definitivt något att lägga in på din bucketlist. Läs mer om Helags och se en film (skapad av Fjällbyrån)

Flatruet – Sveriges högst belägna allmänna väg. Enastående utsikt över mäktigt fjälllandskap. Går mellan Ljungdalen och Mittådalen.

Arådalen – Naturreservatet Arådalen ligger söder om Oviksfjällen. I norr reser sig fjälltopparna Hundshögen, Hästryggen och Lillfjället. Här kan du uppleva vacker fjällnatur, samiska lämningar och livet på en gammal, men levande fäbodvall mitt i reservatet.

Krusen – Krusen i Handsjön är en utkiksplats med milsvid utsikt! Här kan du läsa mer.

Stigar och Leder

Böleleden – Pilgrimsled som bland annat passerar Böle och Klövsjö. Leden har nyligen märkts upp på nytt för att du enkelt ska hitta,.

Jämt-Norgeleden – En pilgrimsled som går på den södra delen av Storsjön passerar Jämt-Norgeleden Storsjön i höjd med Hackås och Oviken. Jämt-Norgevägen kan ses som en alternativ väg till Trondheim från S:t Olavsleden.

Karl XI’s led – Går bland annat förbi Storhogna, Klövsjö, Åsarna och Hoverberg. Här sägs den gamla kungen ha vandrat, eller vandrat och vandrat. Han åkte vagn men tjänstefolk fick sannolikt vandra:) Vandringsleden är både populär vandringsled och delar av leden är även kul för cykling (ex mellan Storhogna och Vemdalsskalet)

Hoverbergets naturreservat- Rämnan är en stor klyfta på Hoverberget som av många anses vara en helt magisk plats. Du når den vandrande både nerifrån, strax bortom grottan eller ufrån Hoverbergstoppen. Här finns märkta leder och en läcker utsikt utlovas.

Hitta leder och annat på naturkartan.se.  

Utsiktsplatser

Hoverbergstoppen – Hoverberget ligger på en udde i Storsjön och är en mäktig plats med både grotta och utsiktsplats. På toppen finns en fikastuga samt ett torn man kan gå upp i och blicka ut över Storsjön.

Gammelstugan i Östberg – Bara några kilometer från Svenstavik finns Gammelstugan i byn Östberg. Här finns ett sommarcafé och en enastående utsikt.

Sjöar

Storsjön – Storsjön är Sveriges femte största sjö och hem till mytomspunna sägen om Storsjöodjuret. I sjön finns också Verköslott som iofs ligger i Östersunds kommun men är ett fint utlyktsmål. På Storsjön kan du paddla, ro och åka båt. Läs mer om Storsjön.

Klövsjön – Klövsjö kallas Sveriges vackraste by. Det är nog mycket tack vare de öppna landskapen och utsikten över sjö och fjäll.

default

Kesusjön – En liten, och väldigt kall, fjällsjö på väg till Helags från Ljungdalen. Ta ett svalkande dopp eller slå dig ner och njut av naturen ett par minuter.

Näkten – Näkten är Sveriges 29e största sjö med ca 200 öar erbjuder en helt unik miljö med bra fiske och massor av mysiga vikar och holmar. Näkten passar bra för kajakpaddling och har ett väldigt bra fiske. Öring, röding, harr och stooora gäddor. Vattnet är rent, bland de renaste i Sverige och klart. Ofta är badtemperaturen högre än andra sjöar. I Näcksta, Fåker och Salsån finns det fina badplatser.

Naturreservat

Det finns 13 naturreservat i Bergs kommun. Här kan du läsa mer om dessa.

Besök också bergsliv.se för mer inspiration från Bergs kommun.

Läs även vår Jämtlandsguide och vår bucketlist för Östersund.

Av: Marcus Ståhl, framtagen under en utvecklingsprocess i Bergs kommun. Maila om ni har tips som bör inkluderas på listan. marcus@fjallbyran.se