Bucketlist för Östersund – En pärla i hjärtat av Jämtland

St Olavsleden passerar Östersund

Välkommen till Östersund, en charmig stad omgiven av storslagna landskap och rik historia i Jämtland. Om du planerar ett besök här, se till att inte missa dessa höjdpunkter!

1. Storsjöodjuret – En mytisk upplevelse

Ta en båttur på Storsjön och håll utkik efter det legendariska Storsjöodjuret. Besök Storsjöodjurscenter i Svenstavik för att lära dig mer om myten och historierna som omger detta mystiska varelse. Ett annat sätt att njuta av Storsjön är att ge er ut på en båttur på sjön, gärna till Verkö Slott där ni kan äta lunch, båt och måltider bokas i förväg.

2. Jamtli – Tidsresa till det förflutna

Tillbringa en dag på Jamtli, ett friluftsmuseum. Detta museum erbjuder en resa genom tiden med historiska byggnader, karaktärer i tidstypiska kostymer, och utställningar som lyfter fram regionens kulturella arv. Nationalmuséeum har också en filial här med varierande konstutställningar.

3. Östersund Skidstadion och Biathlon Arena

För sportentusiaster är ett besök till Östersund Skidstadion ett måste. Här kan du titta på världsklass biathlontävlingar eller prova på skidskytte under professionell handledning.

4. Gå på ett sportevenemang

Östersund har kanske inte alltid mest poäng i serien men det utlovas riktigt bra stämning på arenorna i stan, vare sig du är intresserad av Hockey, fotboll eller basket så finns det underhållande sport att titta på.

5. Häng i Surfbukten & Badhusparken

Surfbukten ligger på Frössösidan och är där kidsen hänger, bada från bryggan, testa den asfalterae pump tracken eller den elektriska wakeboardbanan. Ett lugnare alternativ är en glass i badhusparken.

6. Bestig utkikstornet vid café Stocke Titt

Vid Frösö hembygdsgård ligger Café Stocke Titt i den gamla kaptensbostaden med magisk utsikt över fjäll och sjö. Genom att ta trappan upp i tornet får du en enastående utsikt och kan se namn på fjällen som omger dig i nästan alla väderstreck.

7. Gastronomisk upplevelse i Östersund

Östersund är känd för sin lokala matkultur. Besök lokala restauranger och caféer för att prova delikatesser som älgrätter och hjortronbaserade efterrätter. Kaffe från Big lake coffee, lunch på Lilla Saluhallen och kanske en middag på Jazzköket eller kanske Marité med utsikt över Storsjön.

8. Lokal Konst och Hantverk

Strosa genom Östersunds gator och upptäck lokala konstgallerier och hantverksbutiker. Köp unikt hantverk som souvenirer. Exempelvis butiken Gaupa konstmuséet på Norra Station kan rekommenderas.

9. Cykla i och omkring stan

Östersund är en perfekt stad för cykling, dels lagom stor för att ta sig runt på cykel. Men det finns också roliga cykelleder omkring stan, inte minst på Frösön med många olika leder och downhillcykling i Gustavsbacken. Ett annat alternativ kan vara att cykla en etapp på St Olavsleden som passerar Östersund.

Praktisk information för besökare i Östesund

  • Resa till Östersund: Östersund är lättillgängligt med bil, tåg och flyg. Åre Östersund flygplats ligger bara 10 minuter från staden.
  • Boende: Staden erbjuder ett brett utbud av boendealternativ, från hotell och vandrarhem till stugor utanför stan.
  • Bästa tiden att besöka: Sommaren är perfekt för utomhusaktiviteter medan vintern erbjuder fantastiska möjligheter för vintersport.
  • Lokal transport: Stadens bussnätverk täcker hela staden och närliggande områden. Att hyra cykel eller bil kan också vara ett bra alternativ för att utforska vidare.

Hoppas du får en oförglömlig upplevelse i Östersund!

Se även vår bucketlist för jämtland. Eller läs mer om Sveriges högsta berg.