Turistguide för Hamburg: Upptäck staden vid Elbe

Hamburg i Tyskland

Hamburg är en fascinerande stad belägen i norra Tyskland, vid floden Elbe. Med sin rika historia, imponerande arkitektur, och kulturella mångfald är Hamburg en plats som erbjuder något för alla. Här är en guide för att hjälpa dig att utforska denna spännande stad och hur du kan resa dit från Sverige med tåg.

Resa till Hamburg med tåg från Sverige

Att resa till Hamburg från Sverige med tåg är en bekväm och miljövänlig alternativ. Här är stegen för att komma dit:

 1. Boka din biljett: Börja med att boka din tågbiljett. Du kan boka biljetter från olika svenska städer, såsom Stockholm, Göteborg, eller Malmö till Hamburg. Många tågbolag erbjuder denna rutt, och du kan använda webbplatser som SJ, Snälltåget.se, Deutsche Bahn eller andra tågoperatörer för att hitta lämpliga tågavgångar.
 2. Reseplan: Planera din resa noggrant genom att välja den mest bekväma tågavgången och tider som passar dig. Tågresan från Sverige till Hamburg tar vanligtvis mellan 5-8 timmar, beroende på var du startar din resa och vilket tåg du väljer.
 3. Gränskontroll och passkontroll: Under din tågresa kommer du att passera gränskontroller vid den dansk-tyska gränsen. Se till att du har ditt pass eller ID-kort redo för att visa vid dessa kontroller.
 4. Komfort på tåget: Tågen som går till Hamburg är ofta moderna och bekväma med WiFi ombord och möjlighet att köpa mat och dryck. Se till att du har med dig nödvändiga bekvämligheter som en bok, hörlurar och laddare för att göra din resa trevlig.
 5. Ankomst till Hamburg: När du når Hamburg kommer du att anlända till Hamburg Hauptbahnhof, stadens huvudjärnvägsstation. Härifrån kan du enkelt ta dig till din boendeanläggning och börja utforska staden.

Här kan du boka tåg till Hamburg.

Sevärdheter och aktiviteter i Hamburg

 1. Miniatur Wunderland: Besök världens största modelljärnvägsutställning och se fantastiska miniatyrstäder och landskap.
 2. Elbphilharmonie: Beundra den spektakulära arkitekturen och njut av klassisk musik på detta moderna konsert- och kulturhus.
 3. Hamburgs hamn: Ta en båttur på Elbe och upplev stadens hamn, en av de största i Europa.
 4. Reeperbahn: Utforska Hamburgs nattliv och kulturella scen på denna kända gata i stadsdelen St. Pauli.
 5. Hamburger Kunsthalle: Besök detta konstmuseum som rymmer en omfattande samling europeisk konst från medeltiden till modern tid.
 6. Planten un Blomen: Koppla av i stadens vackra botaniska trädgårdar med sjöar och grönska.
 7. Speicherstadt: Utforska världsarvet Speicherstadt, en historisk lagerområde med imponerande röda tegelbyggnader.
 8. Hamburgs fiskmarknad: Besök den livliga fiskmarknaden på söndagsmorgnar och prova lokala delikatesser.
 9. St. Michaelis-kyrkan: Klättra upp i kyrktornet för en fantastisk utsikt över staden.
 10. Museer: Hamburg har ett brett utbud av museer, inklusive Hamburg Museum, International Maritime Museum och Chocolate Museum.

Museer i Hamburg

Hamburg är en stad som omfamnar sin kulturella mångfald, och dess museer speglar detta perfekt. Här är några fler museer som du inte bör missa när du besöker staden:

 1. Hamburg Museum: Om du är intresserad av att utforska Hamburgs rika historia och kulturarv är detta museet ett måste. Det är hem för en omfattande samling artefakter och utställningar som tar dig med på en resa genom stadens utveckling från medeltiden till modern tid.
 2. International Maritime Museum: Hamburg har en djup koppling till sjöfart och handel, och detta museum är en hyllning till den maritima historien. Här hittar du allt från modeller av gamla segelfartyg till historiska kartor och navigationsinstrument.
 3. Chocolate Museum Chocoversum: För chokladälskare är detta en dröm som går i uppfyllelse. Utforska chokladens historia och gör din egen choklad under en interaktiv rundtur.
 4. BallinStadt Emigrant Museum: Lär dig om den stora emigrationen från Hamburg under 1800-talet till USA och andra delar av världen. Museet ger dig en inblick i de utmaningar och drömmar som de som lämnade sina hemländer stod inför.
 5. Prototyp – Automobile Museum: Om du är en biltok är detta museet en höjdpunkt. Det är hem för en imponerande samling av vintagebilar och ger dig en chans att utforska bilens historia.
 6. Kunstverein in Hamburg: För samtidskonstälskare är detta konstföreningens galleri en skattkista av moderna och samtida konstverk. Utställningarna är alltid värt ett besök för att upptäcka spännande nya konstnärliga riktningar.
 7. Dialog im Dunkeln: Ett unikt museum som bjuder in besökare att uppleva världen i totalt mörker och förstå livet med en synnedsättning. Det är en tankeväckande och emotionell upplevelse.

Oavsett om du är intresserad av historia, konst, teknik eller choklad, kommer Hamburgs museer att överraska och fascinera dig. De ger dig en djupare förståelse för staden och dess kulturella arv samtidigt som de erbjuder en underhållande och lärorik upplevelse för besökare i alla åldrar.

Hamburg är en stad full av liv och kultur, och det finns alltid något spännande att upptäcka. Oavsett om du älskar konst, historia eller bara vill njuta av stadens atmosfär, kommer Hamburg att erbjuda dig en minnesvärd upplevelse.

Njut av din resa till Hamburg och upptäck allt denna fantastiska stad har att erbjuda!

Mer läsning

Berlin

Wien i Österrike