Bästa julmarknaderna i Sverige och Europa

Julmarknad på Alexander Platz i Berlin
Karta med nålar vart de olika julmarknaderna ligger.

Julen i Europa är en tid då historiska stadskärnor och kullerstensgator förvandlas till sagolika världar av skenande ljus, doften av nygrillad korv och de mest kreativa juldekorationer. Att besöka en julmarknad i Europa är som att trampa in i en vinterdröm, och det finns många destinationer att välja mellan. Låt oss ta en titt på några av de mest förtrollande julmarknaderna i Europa och några riktiga favoriter i Sverige.

Julmarknader i Europa

1. Salzburg, Österrike

Salzburg, en stad med en rik kulturell och musikalisk historia, är känd för sin charmiga julmarknad. Här kan du vandra genom den historiska Gamla staden, som är smyckad med gnistrande ljus och dekorationer. Marknaden på Residenzplatz har en skridskobana, och du kan njuta av traditionell österrikisk mat som bratwurst och apfelstrudel. Salzburgs julmarknad är också känd för sina vackra handgjorda julpynt och souvenirer, inte minst de handgjorda julkulorna som är väldigt vackra och en perfekt souvenir att köpa med hem till Sverige.

2. Berlin, Tyskland

Berlin är hem för flera fantastiska julmarknader, men en av de mest populära är Weihnachtsmarkt vid Gedächtniskirche. Här kan du uppleva julstämningen i en av stadens mest ikoniska platser, med ett stort urval av mat, drycker och handgjorda presenter. Det finns också en skridskobana för de som älskar att åka skridskor. Berlin är känt för sin traditionella glühwein (glögg) och den imponerande julmarknaden vid slottet Charlottenburg. Läs mer om julmarknader i Berlin.

3. Dresden, Tyskland

Dresden, även känd som ”Julstödets huvudstad,” är en av de mest älskade destinationerna för julmarknader. Staden är känd för sin Striezelmarkt, som anses vara en av de äldsta julmarknaderna i Tyskland. Här hittar du traditionella sachsiska specialiteter som stollen, en saftig frukt- och nötbröd som är en jultradition i området. Julmarknaden i Dresden är också känd för sina imponerande pyramider och handgjorda juldekorationer.

4. Prag, Tjeckien

Prag, huvudstaden i Tjeckien, är en stad som blir särskilt förtrollande under julen. Gamla stan i Prag förvandlas till en juldröm med en vacker julmarknad vid Staroměstské náměstí (Gamla stadstorget). Här kan du njuta av traditionell tjeckisk julmat som trdelník (en sorts bakelse), varm honungsglögg och handgjorda juldekorationer. Julmarknaden vid Prags slott är också en fantastisk plats att uppleva julstämningen med en underbar utsikt över staden.

5. Wien, Österrike

Wien är känt för sin elegans och kultur, och det gäller även under julen. Staden har flera vackra julmarknader, inklusive den vid Rathausplatz (Rådhusplatsen). Här hittar du hundratals dekorerade julgranar, en skridskobana och många stånd som erbjuder allt från hantverk till juldelikatesser. Ett måste på denna julmarknad är Wiens berömda julkaka, Christstollen.

6. Brygge, Belgien

Brygge är en pittoresk stad i Belgien som blir extra charmig under julen. Staden är känd för sin vackra julmarknad på Grote Markt (Stora torget) och Burg Square (Burgtorget). Julmarknaden är känd för sina konstnärliga juldekorationer och hantverk samt sina goda choklad- och ölstånd. Brygge är en plats där du kan uppleva en mysig och romantisk julstämning.

7. Köpenhamn, Danmark

Köpenhamn är en annan fantastisk destination för julmarknader. Tivoli Gardens, en av världens äldsta nöjesparker, bjuder på en fantastisk inramning under julen. Här kan du åka karusell, beundra den vackra julbelysningen och njuta av klassiska danska rätter. Dessutom har Köpenhamn flera mindre julmarknader runt om i staden, där du kan hitta handgjorda presenter och julgodis.

Julmarknader i Sverige

Men du behöver inte lämna Sverige för att komma i julstämning, vi har fantastiska julmarknader och här har vi listat tre av våra favoriter.

1. Skansen, Stockholm, Sverige

Skansen, ett öppet luftmuseum i hjärtat av Stockholm, blir en julunderverkland under vintermånaderna. Skansens julmarknad erbjuder besökarna möjlighet att uppleva traditionell svensk julstämning. Här kan du njuta av julmarknadsstånd som erbjuder handgjorda presenter och svenska delikatesser. Glöm inte att besöka Skansens egen hantverksbod, där du kan köpa autentiska svenska juldekorationer och hantverk.

Läs mer om Stockholm.

2. Jamtli i Östersund, Sverige

Jamtli i Östersund är en plats där du kan uppleva svensk historia och kultur samtidigt som du njuter av en unik julmarknad. Under vintermånaderna förvandlas museet till en julby med historiska byggnader, och besökarna kan följa med på en resa tillbaka i tiden. Här finns möjlighet att köpa traditionellt hantverk och smaka på lokala specialiteter som pepparkakor och glögg. Läs mer om Östersund.

3. Sigtuna, Sverige

Sigtuna, en av Sveriges äldsta städer, bär på en unik charm under julen. Staden är belägen vid Mälaren och har en välbevarad medeltida stadskärna som blir extra pittoresk under vintern. Sigtuna är känt för sin traditionella julmarknad som hålls i stadens centrum. Här kan du vandra längs de kullerstensgator som är smyckade med ljus och julkranar. Julmarknaden erbjuder ett brett utbud av hantverk, juldekorationer och lokala delikatesser som äppelglögg och pepparkakor.

Sigtuna är en plats där du kan uppleva en genuin och mysig svensk julstämning samtidigt som du beundrar den historiska atmosfären i staden. Att besöka Sigtuna under julen är som att resa tillbaka i tiden och delta i en tradition som har följt staden i århundraden.

Europeiska julmarknader erbjuder något speciellt för alla som älskar julen och dess magi. Oavsett om du väljer att besöka de charmiga julmarknaderna ute i Europa eller njuta av traditionell svensk julstämning, kommer du att uppleva en resa till den förtrollande världen av julens glädje och värme. Så, ge dig ut på en resa och kom i julstämning:)

Foto: Huvudbilden är från Berlin, fotograf: Scholvien, Visit Berlin