Slott i Sverige – 23 slott du vill besöka

Drottningholm. Slott i Sverige

Sverige är ett land med många pampiga och sevärda slott, här har vi listat våra favoriter. Välkommen till en förtrollande resa genom Sveriges rika historia och kulturella arv! I denna artikel kommer vi att fördjupa oss i landets imponerande slott, var och ett berättar en unik historia om kunglighet, arkitektur och överdåd. Från de majestätiska kungliga slotten till charmiga sommarslott omgivna av frodiga trädgårdar. Låt oss ta dig med på en fascinerande utforskning av de svenska slotten och deras oförglömliga charm. Sätt på dig dina bekvämaste skor och låt äventyret börja!

De kungliga slotten

1. Kungliga slottet, Stockholm

Kungliga slottet, beläget på Gamla Stan i Stockholm, är Sveriges kungafamiljs officiella residens och en symbol för monarkin. Byggt på 1700-talet, erbjuder detta majestätiska slott besökare en inblick i Sveriges kungliga historia och kultur. Med över 600 rum, inklusive den magnifika Rikssalen och den vackra Vita salongen, imponerar slottet med sin praktfulla arkitektur och konstskatter. Besökarna kan även utforska de välskötta slottsträdgårdarna och njuta av utsikten över Stockholms stränder.

2. Drottningholms slott, Drottningholm

Drottningholms slott, beläget på ön Lovön, är ett världsarv och bostad för Sveriges kungafamilj. Det byggdes på 1600-talet och erbjuder en unik kombination av barockarkitektur och engelsk parkdesign. Slottet innehåller praktfulla salonger och teatrar, inklusive den vackra Kinesiska paviljongen och Drottningholms slottsteater, som är världens äldsta bevarade teater i sitt slag.

3. Gripsholms slott, Mariefred

Gripsholms slott, beläget vid Mälarens strand i Mariefred, är känt för sin imponerande arkitektur och rika historia. Byggt på 1500-talet av Gustav Vasa, erbjuder slottet en fascinerande inblick i Sveriges kungliga arv. Besökare kan utforska slottets museer, inklusive Nationalmuseum för porträtt, och promenera genom de vackra slottsträdgårdarna som omger Gripsholm.

4. Kina slott

Kina slott, en del av Drottningholms slottskomplex, är ett unikt och charmigt paviljongbyggnad i kinesisk stil. Byggt på 1700-talet som en gåva till drottning Lovisa Ulrika, är Kina slott ett exempel på den europeiska fascinationen för österländsk konst och arkitektur under den tiden. Besökare kan utforska de dekorativa rummen och trädgårdarna som omger detta pittoreska slott.

5. Ulriksdals slott, Solna

Ulriksdals slott, beläget nära Stockholm, är omgivet av en magnifik park och trädgård. Byggt på 1600-talet, tjänade det som kungligt jaktslott och sommarresidens. Slottet, med sina vackra rokokorum och trädgårdsanläggningar, ger besökarna en avkopplande och pittoresk upplevelse. Ulriksdals slott är även känt för sitt närbelägna orangeri och vackra vyer över Edsviken.

6. Rosersbergs slott

Rosersbergs slott, beläget nära Märsta, är en rokokopärla omgiven av vackra parker och trädgårdar. Byggt på 1600-talet och senare ombyggt i rokokostil, är slottet känt för sina välvårdade salonger och imponerande samlingar av konst och möbler. Besökarna kan njuta av den pittoreska miljön och ta del av slottets rika historia.

7. Strömsholms slott

Strömsholms slott, beläget vid Strömsholms kanal, är känt för sin vackra barockarkitektur och historiska betydelse som kungligt jaktslott. Slottet, byggt på 1600-talet, omges av en park och en golfbana. Det är även känt för sin närhet till Strömsholms djurpark och ridanläggning.

8. Tullgarns slott

Tullgarns slott, beläget vid Östersjön, är ett sommarslott och residens för den svenska kungafamiljen. Slottet, byggt på 1700-talet, har en vacker park och trädgård med fransk inspiration. Besökarna kan uppleva eleganta salonger och njuta av den lugna atmosfären i slottets omgivningar.

9. Gustav III:s paviljong

Gustav III:s paviljong, belägen på Haga slottsområde, är en elegant rokokobyggnad byggd av Gustav III på 1700-talet. Paviljongen omges av en vacker engelsk park och är känd för sina dekorativa interiörer och konstnärliga detaljer. Besökare kan uppleva den kungliga elegansen och historien som omger denna charmiga paviljong.

10. Rosendals slott

Rosendals slott på Djurgården, Stockholm, är omgivet av vackra trädgårdar och är känt för sina ekologiska och hållbara odlingar. Byggt på 1800-talet, erbjuder slottet besökare en avkopplande atmosfär och möjligheten att utforska de vackra trädgårdarna, inklusive fruktträdgård och rosenträdgård.

11. Haga slott

Haga slott, beläget i Hagaparken i Solna, är känt för sin neoklassicistiska arkitektur och omgivande park. Byggt på 1800-talet, fungerade slottet som residens för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Besökarna kan njuta av en promenad i den vackra parken och uppleva den historiska atmosfären som omger Haga slott.

12. H.M. Konungens hovstall

H.M. Konungens hovstall, beläget på Kungliga Djurgården i Stockholm, är ett unikt kungligt ställe som visar upp kungafamiljens kareter och hästar. Besökare får en nära titt på de vackert bevarade vagnar och den imponerande stallmiljön. Det är en möjlighet att uppleva kunglig tradition och elegans.

13. Sollidens slott

Sollidens slott på Öland är känt för sin magnifika utsikt över Östersjön och sina vackra trädgårdar. Byggt på 1900-talet, fungerade slottet som sommarresidens för den svenska kungafamiljen. Besökarna kan njuta av en guidad tur genom slottet och utforska de frodiga trädgårdarna som omger det.

14. Stenhammars slott

Stenhammars slott, beläget nära Flen, är känt för sin vackra arkitektur och omgivande park. Byggt på 1700-talet, erbjuder slottet möjligheten att bo på plats och uppleva en atmosfär av aristokratisk elegans. Besökare kan njuta av vandringar i parken och utforska de historiska rummen inuti slottet.

Läs mer om de kungliga slotten här.

Andra slott i Sverige

Här följer slott som i många fall är minst lika vackra men inte ägs av kungahuset.

1. Läckö Slott, Lidköping

Läckö Slott, beläget vid Vänerns strand nära Lidköping, är en praktfull barockbyggnad från 1600-talet. Slottet erbjuder enastående utsikt över sjön och omges av en vacker slottspark. Med sina vackra interiörer och omfattande trädgårdar, bjuder Läckö Slott in besökare till en resa genom historien och konsten.

2. Vadstena Slott, Vadstena

Vadstena Slott, beläget vid Vätterns strand, är en medeltida fästning och klostergrund från 1500-talet. Slottet har en imponerande arkitektur och ger besökarna en inblick i Sveriges riddarhistoria. Utforska de välbevarade salongerna och gårdarna för att uppleva en atmosfär av medeltida pragt.

3. Tjolöholms Slott, Kungsbacka

Tjolöholms Slott, beläget vid kusten söder om Göteborg, är en av världens få helt i sten byggda slott i Tudorstil. Byggt på 1800-talet, är slottet omgivet av en magnifik engelsk park och erbjuder besökare en unik kombination av gammal världsstil och modern bekvämlighet.

4. Hjularöds Slott, Höör

Hjularöds Slott, beläget i det skånska landskapet, är en vacker renässansbyggnad från 1800-talet. Slottet omges av en stor park och en sjö, och erbjuder en lugn och idyllisk atmosfär. Med sina unika rum och eleganta salonger ger Hjularöds Slott besökarna en smak av aristokratisk livsstil.

5. Skoklosters Slott, Håbo

Skoklosters Slott, norr om Stockholm, är en imponerande barockbyggnad från 1600-talet. Slottet, byggt av Carl Gustaf Wrangel, har en omfattande samling konst och historiska artefakter. Med sina storslagna salonger och vackra trädgårdar erbjuder Skoklosters Slott en resa genom tid och kultur.

6. Kronovalls Vinslott, Tomelilla

Kronovalls Vinslott, beläget i det pittoreska Österlen, är ett unikt slott byggt i romantisk stil på 1800-talet. Slottet omges av vingårdar och erbjuder inte bara historisk charm utan även en möjlighet att njuta av lokala viner och gastronomi.

7. Trolleholms Slott, Eslöv

Trolleholms Slott, byggt på 1600-talet, ligger omgivet av skog och vatten nära Eslöv. Slottet har en rik historia och arkitektur samt en vacker engelsk park. Besökare kan uppleva den rokokopåverkade inredningen och njuta av den avkopplande atmosfären i slottets omgivningar.

8. Taxinge Slott, Nykvarn

Taxinge Slott, beläget söder om Stockholm, är känt för sina vackra trädgårdar och omgivningar. Slottet erbjuder även möjligheten att bo på plats och njuta av den romantiska atmosfären. Med sina charmiga interiörer och närhet till Mälaren, skapar Taxinge Slott en minnesvärd vistelse.

9. Sofiero Slott, Helsingborg

Sofiero Slott, beläget vid Öresunds kust nära Helsingborg, är känt för sina vackra trädgårdar och pittoreska omgivningar. Byggt på 1800-talet som en sommarresidens åt den svenska kungafamiljen, erbjuder slottet en imponerande samling rhododendron och azaleor i sina trädgårdar. Besökare kan utforska slottet och dess omgivningar, njuta av blomsterprakten och uppleva den romantiska atmosfären på Sofiero. Sofieros trädgård är också en populär plats för konserter under sommaren. Här kan du läsa mer om guidade turer i Sofieros slottsträdgård.

Dessa slott representerar endast en bråkdel av Sveriges rika arv av historiska och charmiga platser. Var och ett bär på sin egen unika berättelse och väntar på att bli upptäckt av äventyrliga resenärer.

Läs också mer om:

Svenska pilgrimsleder

Fler resmål i Sverige

Gör gärna vårt resmålsquiz