Några av världens mest spektakulära tågresor till din bucketlist

Att resa med tåg är inte bara ett sätt att ta sig från ett ställe till ett annat. Med tågresor kan du kombinera resan i sig med vackra vyer över av allt från majestätiska bergspass till vidsträckta öknar och slingrande kustlinjer. Oavsett om du är en inbiten tågentusiast eller bara letar efter din nästa resa, har vi satt ihop en bucketlist över några ikoniska tågrutter världen över. 

Orientexpressen & Venice-Simplon-Orient-Express, Frankrike – Italien

Det känns nästan självklart att detta ikoniska och mytomspunna tåg får inleda vår lista. Denna eleganta tågresa skickar dig tillbaka till det glamorösa resandet på 1920-talet med en lyxig och unik upplevelse med service i toppklass i de historiska vagnarna. Orientexpressen introducerades redan år 1883 för att transportera resenärer och idag går Orientexpressen från Paris till Venedig med stopp vid städer längs sträckan. Och en gång om året får du möjligheten åka originalsträckningen mellan Paris och Istanbul med Venice-Simplon-Orient-Express.

© Orient Express

The Bernina Express & The Glacier Express, Schweiz

Upptäck enastående landskap med två ikoniska tågresor i Schweiz. Kliv ombord på The Glacier Express för en hisnande resa från Zermatt till St. Moritz eller vice versa, eller åk med The Bernina Express som tar dig från Chur till Tirano. De båda berömda röda tågen ringlar sig genom Alperna genom tunnlar och över broar med panoramautsikt över en alpin skönhet fylld av majestätiska bergstoppar, glaciärer, dalar och pittoreska byar.

Snälltåget, Sverige – Österrike

Vill du börja på hemmaplan kan en resa med Snälltåget till Österrike vara ett praktiskt, klimatsmart och naturskönt sätt att resa genom Europas varierande landskap. Med denna direkta rutt som tar dig till de österrikiska alperna förändras landskapet utanför ditt fönster gradvis från gröna fält till snötäckta berg. Resan tar dig mitt in bland de vackra österrikiska alperna där du kan ge dig ut på äventyr som skidåkning, vandring eller cykling. Under resans gång möter du och umgås med andra resenärer i en social och gemytlig atmosfär och njuter av bekvämligheten i kupén för en avslappnad och minnesvärd resa.

Läs mer om hur du kan åka med Snälltåget till alperna både sommar och vinter.

© Snälltåget / Linus Hall

The Serra Verde Express, Brasilien

Upptäck Brasiliens skönhet på denna spektakulära tågresa från Curitiba till Morretes genom regnskog och gröna berg. Den hisnande rutten tar dig över regnskogens tak, genom molnskogar och historiska bergspassager där tåget slingrar sig fram längs branta klippor, kanjoner och vattenfall, vilket ger dig en känsla av att sväva fritt i naturens famn.

The Rocky Mountaineer, Kanada

Känd för sina dramatiska vyer över Kanadas klippiga berg, djupa skogar, orörda vatten och spektakulära landskap, erbjuder Rocky Mountaineer en lyxig tågresa genom några av Nordamerikas mest imponerande naturscener. Kombinerat med bekväma vagnar, förstklassiga måltider och enastående service – blir detta en upplevelse utöver det vanliga.

Bergensbanen, Norge

När det gäller lyx och flärd kan Bergensbanen inte riktigt jämföras med många andra på listan eftersom det är ett vanligt reguljärt tåg som trafikerar höglandet mellan Oslo och Bergen. Men, det är en av de mest natursköna tågresorna i världen. Bergensbanen tar sina passagerare genom det storslagna landskapet med snötäckta fjäll, djupa dalar och spektakulära fjordar. Läs mer om Bergensbanen här.

© Vy / Øivind Haug

Shinkansen, Japan

Japans snabbtågssystem tar dig med på en otrolig resa med höghastighetståg genom landet. Tåget är känt för sin punktlighet, komfort, säkerhet och effektivitet och tar dig snabbt mellan berömda städer som Tokyo, Kyoto och Osaka. Under resan sitter du bekvämt och kan låtas förföras av Japans mångfaldiga skönhet som flimrar förbi utanför fönstret.

© Japanese National Railways

Jacobite Steam Train, Skottland

Stig ombord på den världsberömda ’Jacobite Express’ för en mycket vacker och naturskön tågresa. Denna ikoniska resa har körts varje sommar sedan 1984 och är känd för sin vackra färd genom de skotska högländerna, där den erbjuder spektakulära utsikter över majestätiska berg och glittrande sjöar.

Under resans gång passerar du bland annat The Glenfinnan Viaduct, kanske mest känd för sin medverkan i Harry Potter-filmerna, och ett annat namn för det gamla ångtåget är helt enkelt Hogwarts Express.

Läs mer om rutten på West Coast Railways hemsida.

© West Coast Railways

The Blue Train, Sydafrika

Upplev en lyxig resa genom Sydafrikas hisnande landskap, från Pretoria till Kapstaden, med elegans och stil från en svunnen era. Denna rutt tar dig genom några av de mest spektakulära landskapen som den afrikanska kontinenten har att erbjuda. Varenda detalj ombord är noggrant planerad för att erbjuda gästerna en personlig och omhändertagande upplevelse och det är en resa som kommer att lämna dig förundrad över skönheten som Sydafrika har att erbjuda.

The Lake Titicaca Train, Peru

Följ med på en resa med Lake Titicaca Train som långsamt klättrar genom de mystiska högplatåerna i Peru med snötäckta topparna och frodiga dalar. Mellan Cusco och Puno, över de vackra peruanska slätterna slingrar sig tåget fram bland avlägsna traditionella andinska byar och hjordar av vikunjor och alpackor. Det är en resa som inte bara tar dig till fantastiska platser utan också ger dig en djupare förståelse för det rika kulturarvet och det levande samhället i regionen.

Toy Train (The Darjeeling Himalayan Railway), Indien

Den förtrollande Darjeeling Himalayan Railway, ofta kallat Toy Train, som rullat sedan 1800-talet bjuder på en unik resa genom Himalayas berg. Från Kurseong till Darjeeling tar den spännande resan dig över 87 kilometer av smala spår genom kanjoner och molnskogar (när molnen ligger i höjd med trädkronorna i tropiskt klimat). Långsamt klättrar tåget till en av världens högst belägna järnvägsstationer, Ghum, på 2 197 meter över havet, och där får du njuta av enastående vyer.


Vi på Bucketlist.nu hoppas den här listan ger dig inspiration till att göra en tågresa någonstans i världen. Så kliv ombord för ett äventyr där själva resan får stå i centrum och låt dig förtrollas av tågets rullande rytm och landskapets skiftningar utanför fönstret.

Hitta mer inspiration och fler bucketlist för naturälskare och listor över städer du borde besöka.

Text av: Emelie Falk

Övriga bilder: Unsplash, Pixabay, Wikicommons