Rundresa i Småland: Upptäck skogar, sjöar och sagolika städer på 7 dagar

Upptäck Småland

Välkommen till Småland, där ändlösa skogar möter glittrande sjöar och pittoreska städer väntar på att utforskas. Under denna 7-dagars rundresa med bil kommer du att uppleva det bästa som Småland har att erbjuda, från naturupplevelser till kulturella sevärdheter. Varje dag kommer att fyllas med spännande aktiviteter och minnesvärda upplevelser, samt rekommendationer för boende på fantastiska hotell.

Dag 1: Växjö – Staden i Glasriket

Boende: Elite Stadshotellet Växjö

Upptäck Växjö och bo bekvämt på Elite Stadshotellet Växjö, centralt beläget vid torget. Hotellet erbjuder stilfulla rum och förstklassig service. Efter en dag med utforskning av Växjö, ta en promenad längs Växjösjön och njut av stadens grönska. Besök Växjö Konserthus och Växjö Domkyrka för en dos av kultur och historia. Missa inte ett besök på Växjö Glasbruk för att se glasblåsning i världsklass.

Dag 2: Glasriket – Konst, Hantverk och Design

Boende: Kosta Boda Art Hotel

Res vidare till Glasriket, där du kan besöka flera små byar som är kända för sin glastillverkning. Bo bekvämt på Kosta Boda Art Hotell i Kosta och utforska Orrefors och Kosta Glasbruk för att se glasblåsare i arbete och kanske fynda några vackra glasprodukter. På Kosta Boda Art Gallery kan du njuta av glaskonst när den är som allra bäst.

Dag 3: Kalmar – Historisk stad och Ölandsbron

Boende: Clarion Collection Hotel Packhuset

Efter en härlig frukost i Glasriket är det dags att bege sig till Kalmar. Bo på Clarion Collection Hotel Packhuset och njut av en vacker utsikt över Kalmar slott och Ölandsbron. Besök Kalmar slott, ett imponerande renässansslott med anor från 1100-talet. Åk över Ölandsbron till Öland för en dagstur om vädret tillåter. Annars kan du utforska Kalmar stadskärna och njuta av dess charmiga atmosfär.

Dag 4: Västervik – Skärgårdsstaden i Småland

Boende: Västerviks Stadshotell

Res vidare till Västervik som utsetts till årets sommarstad flera år. Bo på Västerviks Stadshotell och utforska den vackra skärgården genom spännande båtturer till öar och fiskestugor. Prova dessutom på olika vattensporter så som segling och kajakpaddling. För den kulturintresserade finns det museum och konstutställningar att utforska, eller så lockar naturen till avkopplande promenader längs strandpromenaden eller i de omkringliggande naturreservaten.

Dag 5: Astrid Lindgrens Värld – Sagolika Äventyr

Boende: Hotell Hulingen, Hultsfred

Res till Vimmerby, födelsestaden för den älskade författaren Astrid Lindgren. Bo på Hotell Hulingen i Hultsfred och stig in i sagornas värld med besök på Astrid Lindgrens Värld. Utforska även Astrid Lindgrens Näs för att lära dig mer om författarens liv och arbete.

Dag 6: Jönköping – Sjön Vättern och Shopping

Boende: Vox Hotel, Jönköping

Fortsätt din resa med att utforska Jönköping, belägen vid den vackra sjön Vättern. Bo på Vox Hotel och njut av utsikten över sjön och närheten till shopping och restauranger längs med sjökanten. Ta en promenad längs Munksjöpromenaden och njut av stadens fantastiska utsikt. Passa på att shoppa i stadens butiker och kanske prova några lokala specialiteter på en av de mysiga restaurangerna längs med sjökanten. På vägen hit kan du stanna till vid Eksjö, en pittoresk stad med välbevarade trähus.

Dag 7: High Chaparral – Vilda Västern Äventyr

Boende: Elite Stora Hotellet Jönköping

Avsluta din rundresa med ett besök på High Chaparral, en temapark som är inspirerad av den amerikanska Vilda Västern och erbjuder en spännande upplevelse för besökare i alla åldrar.

Bonus: Vandra Smålandsleden

Smålandsleden är en sammanslagning av flera vandringsleder i Småland. Hela ledsystemet är 90 mil och du kan ansluta till leden på 60 olika ställen. På Smålandsledens egen webbsida hittar du närmare information som karta, etappernas svårighetsgrad och underlag så som skogsstig, grusad bilväg, asfalterad gång eller cykelväg och så vidare. Då du kan välja bland flera trevliga dagsetapper över stora delar av Småland rekommenderar vi att du hittar ett boende som passar din del av leden.

En AI-genererad bild av Småland

Vi bad AI’n att ta fram en bild som representerar Småland, det här var vad vi fick med följande beskrivning:
Här är bilden som representerar Småland, med dess tätbefolkade skogar, en traditionell röd stuga, ett glasblåseri och en titt på en av de många sjöarna som området är känt för. Jag hoppas att den fångar känslan och skönheten i Småland precis som du föreställt dig.

Bild som representerar Småland


Har du förslag på hur artikeln kan bli bättre? Maila oss vettja! hej@bucketlist.nu