7 platser att vågsurfa på i Sverige

Surfa i varberg, solnedgång

Vi har samlat de 7 bästa platserna för vågsurfing i Sverige.

  1. Varberg

Hallands Varberg kan bjuda på surf året runt. Om du vill försöka fånga vågor är Kåsa (Lilla Apelviken), Läjet och Apelviken tre ställen att börja med. Runt denna kust finns det också flera uthyrningsställen för brädor och surfskolor för nybörjare.

  1. Åsa

Västkusten fortsätter leverera! Både höstens rusk och vinterns minusgrader är högsäsong för surfing i och runt Åsa. Det ligger i Kungsbackas kommun, strax utanför Göteborg. Detta är ett ställe vågsurfare återkommer till, men även vind-, kite- och SUP-älskare.

  1. Gotland

Här finns flera spots att ta sig an, med det stora plusset att det går att surfa i vilken riktning det än blåser – för vi befinner oss ju på en ö! En spot är Sanviken, ett ställe som sägs vara ett av Sveriges bästa om våren och hösten.

  1. Öckerö

Skärgårdkommunen utanför Göteborg bjuder på vilda vågor att ta sig an när vinden blåser upp. Här är det dock bra att ha en del erfarenhet, då vågorna kan vara stökiga och botten bestående av en hel del stenar.

  1. Höllviken

I sydvästra Skåne är Höllviken välkänt bland kite- och vågsurfare. Letar du efter långa sandstränder och starka vindar, då är detta ett bra alternativ. Även här kan du ta dig an en surflektion eller två för att bli varm i våtdräkten.

  1. Österlen

Det är värt en tur till sommaridyllen Österlens fiskeby Kåseberga som nybörjare på brädan. Här kan du ofta räkna med konstanta nivåer på vindarna, men även mer erfarna surfare kan ha kul längre ut från beachbreaken när blåsten ligger rätt.

  1. Salusand

Precis som överallt i Sverige när det gäller surfing är vinden det som avgör. När det blåser i rätt riktning vid den en kilometer långa stranden i Salusand är det ett alternativ med guldkant mellan Västerbotten och Västernorrlands län, 40 kilometer norr om Örnsköldsvik. Den bästa tiden att åka till denna spot på ostkusten är när det är sydvästlig vind, då vågorna är som finast, men det finns även andra vindriktningar som fungerar bra.

Läs även vår bucket list för Sverige. Och kolla hit om du istället vill få koll på sjöar i Sverige.