De bästa skidorterna i alperna 24/25

Bästa skidorterna i alperna

Vi listar 10 av de bästa skidorterna i Alperna, de bästa after skierna, minnnsvärda aktiviteter samt tips på boende på respektive ort.

Då du som läser det här troligen älskar skidåkning och vinter vill vi också passa på att uppmärksamma dig på att det nuförtiden går att åka med direkttåg från Sverige till Österrikiska alperna. Det är Snälltåget som opererar trafiken, så även om vi berättar om flygplatser i artikeln vill vi tipsa om att tåget är ett ypperligt alternativ som är betydligt bättre för klimatet.

Här kommer 10 av de bästa skidorterna i alperna 2024/25.

Bad Gastein, Österrike

Skidsystem: Bad Gastein är en del av Ski Amadé, ett av Europas största skidsystem med över 760 km pist. Området erbjuder varierade pister för alla nivåer, med fantastisk offpist och breda backar för carving.

Afterski: Silver Bullet Bar är en ikonisk plats för afterski med livemusik och en fantastisk atmosfär. Här är det alltid festligt, oavsett vad du har i glaset och vilket band som står på scen.

Andra aktiviteter: Förutom skidåkning kan du njuta av Bad Gasteins termalbad, utforska de vackra omgivningarna på snöskor, eller prova på isklättring.

Närmsta flygplats: Salzburg Airport ligger cirka 1,5 timme från Bad Gastein med bil eller tåg.

Boendetips: Hotel Salzburger Hof är ett lyxigt alternativ med spa och fin utsikt över dalen, perfekt för avkoppling efter en dag i backen.

Läs mer: Bad Gastein.


Saalbach, Österrike

Skidsystem: Saalbach är en del av Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn, som erbjuder 270 km sammanhängande pister. Här finns allt från långa cruisers till utmanande svarta backar och funparks.

Afterski: Hinterhag Alm är legendarisk för sin afterski. Här kombineras traditionell österrikisk musik med modern partystämning.

Andra aktiviteter: Testa snöskoter, ta en tur med häst och släde eller njut av de många vintervandringarna i området.

Närmsta flygplats: Salzburg Airport ligger cirka 1,5 timme bort med bil.

Boendetips: Hotel Kendler är ett fyrstjärnigt hotell mitt i byn, med tillgång till spa och direkt anslutning till pisterna.

Läs mer: Saalbach Skicircus – Officiell hemsida


St. Anton, Österrike

Skidsystem: St. Anton är en del av Ski Arlberg, som erbjuder 305 km pist och 200 km offpist-terräng. Det är känt för sin avancerade skidåkning och utmanande backar.

Afterski: MooserWirt är kanske den mest kända afterski-baren i hela Alperna, med sin kombination av högljudd musik, dans och lokal dryck.

Andra aktiviteter: Utforska isklättring, prova på en häftig tur med snowbike eller njut av avslappnande wellness i någon av de lokala spaanläggningarna.

Närmsta flygplats: Innsbruck Airport ligger cirka en timme bort med bil.

Boendetips: Hotel Schwarzer Adler erbjuder lyxig inkvartering med spa och en avkopplande atmosfär i hjärtat av St. Anton.

Läs mer: Ski Arlberg – Officiell hemsida


Cortina d’Ampezzo, Italien

Skidsystem: Cortina är en del av Dolomiti Superski, med 120 km pister som bjuder på spektakulära vyer och varierad terräng, från mjuka backar till tekniskt krävande nedfarter.

Afterski: L’Osteria 1901 är en klassisk bar för afterski, där du kan njuta av vin och lokala delikatesser i en rustik atmosfär.

Andra aktiviteter: Cortina erbjuder isklättring, vintervandringar och ett brett utbud av lyxiga butiker och gourmetrestauranger.

Närmsta flygplats: Venedig Marco Polo Airport ligger cirka två timmar bort med bil.

Boendetips: Cristallo, a Luxury Collection Resort & Spa, erbjuder femstjärnigt boende med fantastisk utsikt över Dolomiterna och ett omfattande spa.

Läs mer: Dolomiti Superski – Officiell hemsida


Champoluc, Italien

Skidsystem: Champoluc är en del av Monterosa Ski, med 180 km pister som är kända för sin natursköna omgivning och långa, välskötta backar, perfekt för mellannivå till avancerade skidåkare.

Afterski: Après-Ski Golosone är en populär plats i byn, där du kan njuta av ett glas vin eller en öl efter en dag i backen.

Andra aktiviteter: Förutom skidåkning kan du njuta av snöskovandringar, heliskiing och spa-upplevelser i byn.

Närmsta flygplats: Turin Airport ligger cirka 1,5 timme bort med bil.

Boendetips: Hotell Relais des Glaciers är ett charmigt och bekvämt hotell med spa och fantastisk service, perfekt för en avkopplande vistelse.

Läs mer: Monterosa Ski – Officiell hemsida


Chamonix, Frankrike

Skidsystem: Chamonix erbjuder några av de mest legendariska skidåkningarna i världen, med Mont Blanc som bakgrund. Skidsystemet sträcker sig över 170 km med utmanande terräng, särskilt populärt för offpist.

Afterski: Chambre Neuf är känd för sin energiska afterski med livemusik och en härlig atmosfär.

Andra aktiviteter: Testa isklättring, ta en tur upp på Aiguille du Midi för hisnande vyer, eller utforska de pittoreska gatorna i Chamonix med sina butiker och restauranger.

Närmsta flygplats: Genève Airport ligger cirka en timme bort med bil.

Boendetips: Hameau Albert 1er är ett exklusivt hotell med en mix av traditionell och modern stil, plus ett spa som erbjuder avkoppling efter en lång dag i backen.

Läs mer: Chamonix , artikel i Åka Skidor.


Val d’Isère, Frankrike

Skidsystem: Tillsammans med Tignes bildar Val d’Isère Espace Killy, ett av världens mest prestigefyllda skidsystem med 300 km pister. Här finns allt från breda blåa backar till avancerade svarta pister och offpist-områden.

Afterski: La Folie Douce är ett måste, med sina spektakulära afterski-partyn där live-DJ, dansare och en euforisk stämning skapar en oförglömlig upplevelse.

Andra aktiviteter: Prova på helikopterturer, hundspann eller njut av områdets exklusiva shopping och gourmetrestauranger.

Närmsta flygplats: Genève Airport ligger cirka 3 timmar bort med bil.

Boendetips: Hotel Avenue Lodge är ett modernt och stilfullt hotell med enastående service och ett förstklassigt spa.

Läs mer: Val d’Isère – Officiell hemsida


Verbier, Schweiz

Skidsystem: Verbier är en del av 4 Vallées, som erbjuder 410 km pister, inklusive den kända offpisten vid Mont Fort. Det är ett paradis för avancerade skidåkare och snowboardåkare.

Afterski: Le Rouge är ett av de bästa ställena för afterski i Verbier, med sin utomhusterrass och fantastiska DJ-set.

Andra aktiviteter: Verbier erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, från heliskiing och isklättring till vintersafari och wellness.

Närmsta flygplats: Genève Airport ligger cirka 2 timmar bort med bil.

Boendetips: W Verbier är ett lyxigt hotell som erbjuder moderna faciliteter, utsökta restauranger och ett imponerande spa.

Läs mer: Verbier – Officiell hemsida


Engelberg, Schweiz

Skidsystem: Engelberg är känt för sin exceptionella offpist och glaciärskidåkning, med totalt 82 km pister som passar både medelnivå och avancerade skidåkare. Titlis-glaciären erbjuder åkning året runt.

Afterski: Yucatan är en populär afterski-bar där du kan dansa loss efter en dag på bergen, eller bara njuta av en kall öl med vänner.

Andra aktiviteter: Engelberg erbjuder också snöskovandringar, längdskidåkning och möjlighet att besöka Titlis Rotair, världens första roterande linbana.

Närmsta flygplats: Zürich Airport ligger cirka 1,5 timme bort med bil.

Boendetips: Hotel Waldegg är ett exklusivt hotell med fantastisk utsikt över dalen och ett avkopplande spa.

Läs mer: Engelberg-Titlis – Officiell hemsida


Zermatt, Schweiz

Skidsystem: Zermatt erbjuder 360 km pister som sträcker sig mellan Schweiz och Italien, med den ikoniska Matterhorn som bakgrund. Här finns något för alla nivåer, men Zermatt är särskilt känt för sin fantastiska offpist och glaciärskidåkning.

Afterski: Papperla Pub är den mest populära afterski-baren i Zermatt, där du kan njuta av liveband och en livlig atmosfär.

Andra aktiviteter: Förutom skidåkning kan du vandra på glaciärer, besöka Gornergrat för en fantastisk utsikt över Matterhorn, eller koppla av på ett av byns många spa.

Närmsta flygplats: Genève Airport eller Zürich Airport, båda cirka 3-4 timmar bort med tåg eller bil.

Boendetips: The Omnia är ett designhotell som erbjuder en lyxig och modern upplevelse, med fantastisk utsikt över Zermatt och ett omfattande spa.

Läs mer: Zermatt – Officiell hemsida

Med den här guiden önskar vi er en riktigt lång och pudertät vinter full av skidupplevelser i alperna:)

Världens bästa skidorter

Missa inte vår guide till världens bästa skidåkning.