De 10 bästa vandringslederna i Norge

predikstolen-Norge

Norge är känt för sin storslagna natur och erbjuder några av världens mest spektakulära vandringsleder. Norge är självklart ett land för din bucket list och vi tycker att du ska lägga till ett par av de här vandringarna. Här är tio fantastiska leder att välja bland.

  1. Preikestolen (Pulpit Rock)
    Plats: Ryfylke, Rogaland
    Längd: 8 km tur och retur
    Svårighetsgrad: Medel
    Preikestolen är en av Norges mest berömda vandringsleder och erbjuder en spektakulär utsikt över Lysefjorden. Leden är väl underhållen, men kan vara utmanande med sina branta stigningar. Utsikten från toppen är en av de mest fotograferade i Norge.
  2. Trolltunga
    Plats: Ullensvang, Vestland
    Längd: 28 km tur och retur
    Svårighetsgrad: Krävande
    Trolltunga är känd för sin unika klippformation som sticker ut horisontalt från bergsidan, över Ringedalsvatnet. Vandringen är lång och krävande, men den episka utsikten är väl värd mödan.
  3. Kjeragbolten
    Plats: Lysefjorden, Rogaland
    Längd: 12 km tur och retur
    Svårighetsgrad: Krävande
    Kjeragbolten är berömd för den stora stenen som är fastklämd mellan två klippväggar 984 meter över havet. Det är en fysiskt utmanande hike som belönar äventyrare med hisnande utsikter och adrenalinkickar.
  4. Romsdalseggen
    Plats: Rauma, Møre og Romsdal
    Längd: 10 km
    Svårighetsgrad: Medel till krävande
    Romsdalseggen är känt för sina dramatiska utsikter över Romsdalsfjellene, med Andalsnes och Trollveggen i bakgrunden. Leden bjuder på storslagen natur och panoramavyer över fjordarna.
  5. Besseggen Ridge
    Plats: Vågå, Innlandet
    Längd: 14 km
    Svårighetsgrad: Medel
    Besseggen är en av Norges mest klassiska vandringar, känd för den smala ryggen mellan de två sjöarna Gjende och Bessvatnet. Utsikten är spektakulär och leden är en favorit bland naturälskare.
  6. Hardangervidda
    Plats: Hardanger, Vestland
    Längd: Varierande
    Svårighetsgrad: Lätt till medel
    Hardangervidda är Europas största högfjällsplatå och erbjuder många vandringsleder med olika längd och svårighetsgrad. Det är ett utmärkt område för både kortare dagsturer och längre flerdagarsturer.
  7. Glittertind
    Plats: Jotunheimen, Innlandet
    Längd: 22 km tur och retur
    Svårighetsgrad: Krävande
    Glittertind är Norges näst högsta topp och erbjuder en utmanande men givande vandring. Från toppen har man en imponerande utsikt över Jotunheimen nationalpark.
  8. Aurlandsdalen
    Plats: Aurland, Vestland
    Längd: 40 km
    Svårighetsgrad: Medel
    Aurlandsdalen är känd för sina dramatiska landskap och historiska vandringsled som tar dig genom djupa raviner, frodiga dalar och vidsträckta utsikter.
  9. Reinebringen
    Plats: Lofoten, Nordland
    Längd: 3 km tur och retur
    Svårighetsgrad: Medel
    Reinebringen är en av de mest fotograferade utsiktspunkterna i Lofoten, med panoramautsikt över Reinefjorden och de omgivande öarna. Trots sin korta sträcka är stigningen brant.
  10. Galdhøpiggen
    Plats: Jotunheimen, Innlandet
    Längd: 15 km tur och retur
    Svårighetsgrad: Krävande
    Galdhøpiggen är Norges högsta topp och en populär bestigning för både erfarna vandrare och familjer. Vandringen tar dig genom varierande terräng och bjuder på storslagna vyer över Jotunheimen.

Varje led i denna lista erbjuder unika utmaningar och belönar med oöverträffade naturscenerier. När du förbereder din vandring, kom ihåg att alltid respektera naturen och lämna platsen så som du hittade den. Lycka till med dina äventyr i det norska landskapet!

Norges natur jämförs ofta med Nya Zeeland, här har vi listat de bästa vandringarna i Nya Zeeland.

Och här hittar du 10 bästa vandringarna i världen.